Ylva Johansson backar efter BBC-intervju om sexbrott

Etableringsministern har fått kritik efter otydliga uttalanden om statistik över sexbrott i Sverige.

I en intervju med BBC säger Ylva Johansson att anmälningsgraden i Sverige är hög, men att antalet kvinnor som utsätts i själva verket ”går ner och går ner och går ner”.

”Fake news”, enligt Elisabeth Svantesson, tidigare statsråd för Moderaterna – nu kommer förklaringen från ministern.

– Det var fel av mig att prata om en utveckling baserad på ett år, säger Ylva Johansson.

Har Donald Trump rätt om Sverige? Det var frågan som Ylva Johansson bjöds in för att diskutera i BBC den 22 februari, dagar efter att den amerikanska presidenten riktat strålkastarljuset mot Sverige. Talet i Florida med efterföljande twitterinlägg har dragit igång en stor debatt om bilden av Sverige och landets eventuella problem med integration och kriminalitet.

– Att ta emot så många flyktingar på kort tid orsakar självklart vissa problem. Vi har enorma bostadsproblem, lärarbrist och utmaningar i att lära ut svenska för personer som ska ut på arbetsmarknaden. Men vi ser inte en koppling mellan brott och invandring. Vi har varit en invandringsnation i 20 år, vi har tagit emot många invandrare i Sverige, och under samma tidsperiod har kriminaliteten gått ned, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i intervjun.

Malmö kallades ”våldtäktshuvudstad”

BBC-journalisten tar upp ett uttalande från tidigare Ukip-ledaren Nigel Farage, om att Stockholm skulle vara Europas ”våldtäktshuvudstad”, kanske till och med i hela världen. (I själva verket var det Malmö som Farage talade om. Brottsförebyggande rådet har dementerat påståendet.)

I intervjun håller Ylva Johansson inte med om att antalet sexualbrott ökat och att det skulle vara relaterat till invandring.

– Jag skulle säga att han inte riktigt vet vad han talar om. När vi gör undersökningar över hur många kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp så ser vi att nivån går ner, och går ner, och går ner, säger Ylva Johansson.

Kvinnor i Sverige uppmuntras att anmäla sexualbrott, vilket leder till en hög rapporteringsgrad, fortsätter arbetsmarknads- och etableringsministern.

”Behövs inte mer fake news”

Påståendet att sexualbrotten minskar stämmer inte, påtalar tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M):

Andra som ifrågasatt sanningshalten i Ylva Johanssons uttalanden är riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C), nationalekonomen Tino Sanandaji, kriminologen Manne Gerell och Dagens Nyheters ledarskribent Erik Helmerson.

Backar efter kritiken

Efter kritiken förtydligar Ylva Johansson sina uttalanden i BBC-intervjun.

– Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt, säger Ylva Johansson.

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) har andelen människor i Sverige som uppger att de utsatts för sexualbrott ökat mellan 2014 och 2015, från 1,0 procent till 1,7 procent. Bland kvinnor är ökningen 1,8 procent till 3,0 procent.

Antalet våldtäktsanmälningar minskade mellan 2014 och 2015, men har ökat sett över den senaste tioårsperioden, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Experterna förklarar fem våldtäktsdomar
Publisert:

LÄS VIDARE