Ryssland: Skicka män som misshandlar på rehab

NYHETER

Män som slår sina barn och fruar i Ryssland kan bli skickade på särskilda rehabiliteringscenter – istället för fängelse.

Det föreslog utbildningsministern Veniamin Kaganov på tisdagen.

Foto: Sergei Karpukhin
Rysslands president Vladimir Putin.

För några veckor sedan ändrades strafflagarna för misshandel av nära anhöriga i Ryssland. Från att tidigare vara inskrivet i lagboken under en särskild paragraf, flyttades våld i hemmet till kapitlet om administrativa brott. Med andra ord kommer misshandel i hemmet nu att straffas efter samma parametrar som till exempel fortkörning.

Nyheten väckte starka reaktioner från omvärlden, bland annat uttryckte Sveriges utrikesminister Margot Wallström en stor oro för de kvinnor och barn som nu riskerar att drabbas än hårdare av misshandel i hemmet.

Rehab istället för fängelse

På tisdagen föreslog Rysslands utbildningsminister att landet ska inrätta särskilda rehabiliteringscenter för misshandlande män, rapporterar flera ryska medier.

– Ofta tvingas kvinnor och barn att lämna sina hem, på grund av en våldsam man. Det skulle vara rättvisare att istället skicka iväg männen ett tag, så att de inte stör familjelivet, säger Veniamin Kaganov.

Exakt vad de här rehabiliteringscentralerna skulle innebära specificeras inte vidare. Men förslaget ska enligt nyhetsbyrån RIA-Novosti ha diskuterats på en statlig kommission som hölls i januari.

Får stark kritik

Men inte alla verkar nöjda med det här förslaget. Diana Gruzkaja, medlem i Rysslands statliga organ för medborgarrättigheter. säger att förslaget är skrattretande.

– Vi har en enorm brist på bostäder för kvinnor som lider på grund av misshandel i hemmet. Dessutom finns det i stort sett inga institutioner för psykisk rehabilitering av barn som själva blivit misshandlade, eller sett sin mamma bli misshandlad i hemmet. Det skulle man behöva ta tag i innan man börjar fundera på att inrätta rehabiliteringshem för män, säger Diana Gruzkaja till RIA Novosti.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Brott