Butikens lösning: Åldersgräns på ägg

Publicerad:
Uppdaterad:
ICA Nära i Bollebygd fick nog av äggkastandet.
Foto: TT/Privat/Montage
ICA Nära i Bollebygd fick nog av äggkastandet.

NYHETER

Äggkastning på hus och byggnader fick ICA-butiken i Bollebygd att vidta drastiska åtgärder – de införde 18-årsgräns på att köpa ägg.

– Vi ville markera att det här inte är rätt, säger butikschef Carl Prammefors.

”Då det tyvärr förekommer äggkastning på byggnader har vi valt 18-årsgräns på att köpa ägg.”

Så står det på de skyltar som sitter ovanför ägghyllan på ICA Nära i orten Bollebygd utanför Göteborg. Skyltarna sattes upp för några dagar sedan som en reaktion på återkommande äggrelaterad skadegörelse på orten.

Sista droppen

– Ett ganska bra tag har det i perioder varit mycket äggkastning mot hus och byggnader i Bollebygd. Det har även varit uppretad stämning bland folk som fått ägg kastade på sina hus, säger Carl Prammefors.

Sista droppen kom för ett par dagar sedan. En grupp barn kom in på ICA-butiken och köpte en stor mängd ägg som de senare på kvällen kastade mot olika hus.

– Då var det några som hörde av sig till oss och var irriterade. De ville veta vilka ungdomarna var som köpt äggen, men det ville jag inte avslöja. Då tänkte jag att vi gör så här istället, säger Carl.

En diplomatisk lösning

Skyltarna sattes då upp som en diplomatisk mellanväg och ett ställningstagande från butikens sida.

– Det är en liten kul grej för att visa att det är en dum sak att göra. Vi ville markera att man inte bara kan köpa en massa ägg och kasta, säger Carl.

Några av dem som blivit utsatta för äggkastningen har hört av sig och varit tacksamma och glada. Hittills har butiken inte behövt neka någon att köpa ägg. Om en skötsam minderårig skulle vilja köpa ägg för att till exempel baka en kladdkaka menar Carl Prammefors att det nog skulle ordna sig.

– Vi löser det med den kunden i sådana fall. Åldersgränsen kommer nog inte att vara för alltid utan det här hände nu och vi ville markera. Det är inte så seriöst, mer som en rolig grej och ett ställningstagande, säger han.

Publicerad: