Beskedet till kvinnan: ”Du är avliden”

Foto: TT
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.
NYHETER

När kvinnan kom till sjukhuset i Småland för att lämna några prover, fick hon ett oväntat besked:
– Receptionisten sa att jag står som avliden, säger kvinnan till Smålands-Tidningen.

I början av februari begav sig den pensionerade kvinnan i småländska Eksjö till sjukhuset för att lämna blodprover. Då fick hon ett minst sagt oväntat besked – hennes journal hade blivit avregistrerad.

– Receptionisten sa att jag står som avliden. De sa att något måste ha blivit fel och att de skulle försöka rätta till det, säger kvinnan, som vill vara anonym, till Smålands-Tidningen.

Hon åkte hem och berättade för sin man om händelsen. De utgick från att det blivit något tillfälligt fel med personnumret. Men några dagar efter besöket på sjukhuset slutade plötsligt kvinnans betalkort fungera.

Förväxlats med annan

Efter ett tag kopplade kvinnan ihop det med händelsen på sjukhuset. Hon hänvisades till Skatteverket – och fick veta att hon förväxlats med en annan kvinna med snarlikt personnummer som nyligen avlidit.

Misstaget har ställt till det rejält för kvinnan och hennes man. De har fått förnya recept, ta ut nytt pass, besöka banken och ringa en stor mängd telefonsamtal för att ställa allt till rätta.

– Hon blev raderad från jordens yta. Jag känner mig också drabbad. Jag fick brev från pensionsmyndigheten att jag ändrat civilstånd och tagit över hennes tjänstepension, säger maken.

”Mänskliga faktorn”

Totalt var kvinnan dödförklarad i åtta dagar, och skattemyndigheten har nu bett henne om ursäkt

Skatteverket förklarar för Smålands-Tidningen att de inte kan kommentera enskilda ärenden utförligt. Sektionschef Elisabeth Martinius Nilsson ger ändå en kort förklaring:

– I detta fall är det den mänskliga faktorn som är skälet till att felet har uppkommit. Vi ser nu över våra rutiner och beklagar det inträffade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Eksjö

Småland