SJ-tåg fast i snöstorm vid norska gränsen

NYHETER

Ett tåg körde under söndagskvällen fast i djup snö vid Katterjokk nära Riksgränsen.

– Det är kraftig snöstorm på platsen och det har gått en lavin, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst.

Passagerarna har evakuerats till ett hotell i Riksgränsen.

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Tåget är fast i en snöstorm vid norska gränsen.

Snöstormen i norra delar av Norrland har orsakat att snön driver ihop i höga drivor. Detta gjorde att ett nattåg som var på väg från Norge till Stockholm inte kunde köra vidare.

– Det har gått en lavin längre fram också. Så Trafikverket är där och måste spränga bort lavinen och röja i spåret, berättar Dan Olofsson.

Han säger att tåget kommer att backa tillbaka till närmaste station vid norska gränsen och släppa av passagerarna där. De kommer att tillbringa natten på hotell för att färdas vidare söder ut imorgon.

– Vi kommer att lösa det här för våra resenärer. De får sova på hotell och får nya biljetter, säger Dan Olofsson.

Malmtågslok kunde inte dra loss tåget

Klockan halv tio på söndagskvällen stod loket fortfarande fast i snöstormen. Ett malmtågslok lyckades inte dra loss det fastsnöade tåget.

– Malmtågsloket är ju ett väldigt starkt lok, men det lyckades inte dra loss tåget. Det sitter fast för hårt. Så just nu håller vi på att titta på andra lösningar för att transportera bort passagerarna därifrån, säger Dan Olofsson.

Kan transporteras bort med skotrar

Han säger också att det fortfarande är oklart hur länge tåget kan bli stående i snön.

– Det finns ju mat och värme på tåget, så det ska inte gå någon nöd på passagerarna. Vi har tittat på alternativet att få dit skotrar eller snövesslor som kan köra passagerarna till hotellet. Norska gränsen är ju bara några kilometer bort så vi hoppas kunna få till en lösning inom kort.

Passagerarna hjälpte till att skotta snö – lönlöst

Sebastian Lukin är en av alla passagerare som satt fast på tåget. Han berättar att tåget hade stannat för att släppa av folk. Sen startade det igen och körde bara ett par minuter innan det tog tvärstopp.

– Vi är några stycken som har försökt att hjälpa till och skotta bort snön. Men det hjälpte inte. Tidigare var det några som hoppade av och lämnade tåget och bara gick rätt ut i snön. Men de såg ut att vara bra klädda, så de visste nog vad de gjorde, berättar Sebastian Lukin.

Transporteras med snövesslor

Strax innan halv elva på söndagskvällen hade räddningstjänsten och fjällräddningen tagit över evakueringen av de drygt 100 passagerare som var ombord på tåget.

Passagerarna har nu evakuerats till ett hotell i Riksgränsen. Röjningsarbetet vid det fastsittande tåget kommer att fortsätta under måndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

SJ