Jens upptäckt i badet: ”Var nära döden”

1 av 2 | Foto: Privat
Jens gjorde en upptäckt i badkaret – hans ena testikel var ojämn.
NYHETER

Under badet kände Jens att allt inte stod rätt till med hans ena testikel. Först tvekade han på att söka hjälp, men är glad över att han ändrade sig, skriver danska TV2.

– Först tänkte jag att om jag väntar så kommer allt vara bra igen om ett tag, säger han till Aftonbladet.

En söndag för tre veckor sedan tog dansken Jens Martinus Pedersen ett bad då han upptäckte att något inte stämde – hans ena testikel var ojämn. Sekunderna efter var det många tankar som gick igenom hans huvud.

– Först tänkte jag att jag väntar så kommer allt vara bra igen om ett tag. Sen tänkte jag på att jag var pappa – vill jag vara en pappa som inte kollar upp det här?

Jens som googlade sig till en diagnos läste något som fick honom att kontakta en läkare.

– Det stod att jag var väldigt illa däran, att jag var nära döden.

Fick operera bort testikeln

Läkaren misstänkte samma sak som Jens – det var möjligen cancer han hade drabbats av. Jens fick beskedet om att de var tvungna att operera bort ena testikeln.

Den sjunde mars genomfördes operationen som kallas orkidektomi. En smärtsam procedur, enligt Jens. Och den 16 mars, tre operationer senare, kom det slutgiltiga provsvaret – det var cancer, men som tur är inte spridit sig.

– Jag har börjat arbeta igen, i teorin är jag frisk, men såklart måste jag gå på kontroller i några år nu.

”Alla borde ta tag i sig själva”

"Om jag hade väntat med att söka läkarvård på grund av ångest, brist på tid eller lust så hade resultatet kanske blivit annorlunda. Det är inte jag och mina känslor som är viktiga. Det är mina barn, min familj och mina vänner som bryr sig om att jag är okej, och alla människor som jag kan vara något för som är viktiga”. Vad skulle du helst ha, en död eller levande hypokondriker? skriver Jens i ett Facebookinlägg som berört tusentals personer.

Jens tror att det är många som relaterar till hans berättelse.

– Folk har skrivit att de ska besöka läkaren. En tjej sa att hon skulle prata med sin pojkvän.

Hans budskap är till både kvinnor och män, som tvekar inför att söka hjälp.

– Jag tog tag i mig själv, alla borde göra det, även om det är jobbigt. Vi måste ta oss själva mer på allvar, även om du är rädd för vad du kommer få för svar. Det handlar inte om dig själv, utan om alla andra runt omkring dig.