Hotet inifrån – den växande nazismen

Löfven: Skärpta lagar ska försvåra för nazisterna

Av: 

Frida Svensson, SvD

Frida Sundkvist, SvD

Erik Wiman

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven efterlyser kraftigare åtgärder för att stoppa nazister i Sverige.

Utrikesminister Margot Wallström säger dessutom att nazisters militärresor borde jämföras med terrorträning.

– Vi måste se över nu om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att motarbeta den här typen av krafter, säger Löfven till Ekot.

Foto: MARCUS ERICSSON

LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”

Samtidigt som Aftonbladet/SvD:s granskning om nazisterna inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, pågår så öppnar nu statsminister Stefan Löfven (S) för att ändra lagen.

– Vi måste se över nu, på riktigt, om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att motarbeta den här typen av krafter. Om vi behöver ändra lagstiftningen så att vi så tydligt som möjligt ska motarbeta nazismen, säger Löfven till Ekot.

Hetslagstiftningen och reglerna kring Nordiska motståndsrörelsens symboler, som tyrrunan, kan behöva ses över, menar Löfven. Enligt honom är det tydligt att det handlar om nazistiska tecken.

– Vi ska se till att försvåra så mycket det någonsin går, inom demokratins gränser, för den här typen av grupper att verka. För att de verkar emot demokratin.

Samtliga oppositionspartier, förutom SD, har bjudits in för att diskutera eventuella åtgärder.

NRM utförde grova våldsdåd

I vintras utförde tre nazister från NMR grova våldsdåd genom att bygga och placera ut bomber mot flyktingar och vänsteraktiva. De dömdes av hovrätten till fängelse i förra veckan. Två av nazisterna, Viktor Melin och Anton Thulin, hade före bombdåden militärtränat med en rysk paramilitär organisation – Partizan.

Trots att hovrätten konstaterade att brotten var politiska och främlingsfientliga så åtalades aldrig männen för terrorbrott. Enligt åklagaren uppfyllde inte dåden kriterierna för terror. Åklagaren bedömde bland annat att flyktingförläggningar och flyktingar inte kan betraktas som ”befolkningsgrupp” som det står i lagen.

– Om Partizan varit en terrorstämplad grupp på EU:s eller FN:s lista så hade ju det underlättat för att åtala svenskarna för terrorbrott, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Utrikesminister Margot Wallström sa till Aftonbladet TV på fredagen att hon anser att det kan finnas anledning att likställa nazisters militärträning utomlands med IS-resor.

– Det kan hända att det finns anledning att göra det. Statsminister har precis sagt att det här bör vi se över. Är det så att lagstiftningen inte är tillräcklig för at skydda oss mot den här plågan och mot de här avskyvärda rörelserna, säger Wallström.

Betraktas som ”hemvändare”

Enligt Säkerhetspolisen betraktar man nazister som militärtränas utomlands och sedan kommer tillbaka till Sverige för ”hemvändare”, likt som jihadister som militärtränats. En avgörande skillnad är att organisationen Partizan inte är klassad som en terrororganisation, som Islamiska staten är.

– Det är svårt att ändra de grundläggande kriterierna för terrorbrott eftersom det är viktigt att länder inom exempelvis EU har ungefär samma definition av vad terror är och inte, säger Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten.

Aftonbladet/SvD har sökt Stefan Löfven, som avböjt intervju via sin pressekreterare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Portugal–Frankrike. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hotet inifrån – den växande nazismen

LÄS VIDARE

Nazisten efter bomben: ”Heder till den som seger vann”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hotet inifrån – den växande nazismen

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Margot Wallström

Stefan Löfven

Nazism