Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien: ”Förklarar oss självständiga inom ett par dagar”

Av: 

Josefin Silverberg

TT

NYHETER

Kung Felipe VI av Spanien fördömer Kataloniens krav på självständighet och kallar omröstningen för ”olaglig och odemokratisk”.

– Det oansvariga uppförandet från katalanska myndigheter sätter den ekonomiska stabiliteten och det katalanska samhället i fara, sa han i ett tv-sänt tal till nationen under tisdagen.

Regionpresidenten Carles Puigdemont säger till BBC att Katalonien kommer förklara sig självständigt från Spanien inom ett par dagar.

Enligt de senaste siffrorna deltar 700 000 personer i protesterna i Barcelona, uppger stadens polis, enligt nyhetsbyrån AFP. Bland annat har enorma skaror samlats utanför högkvarteret för den nationella poliskåren, som i demonstranternas slagord bland annat beskrivs som en "ockupationsstyrka".

Manifestationer hålls även på flera andra håll runt om i Katalonien och kilometerlånga bilköer har uppstått efter att omkring 50 vägar blockerats, rapporterar El País.

Kungen: Statens ansvar att lagar följs

Spaniens kung Felipe höll under tisdagskvällen ett tv-tal till nationen. Kungen träffade premiärminister Mariano Rajoy tidigare under dagen för att diskutera situationen.

I talet kallar han Kataloniens krav på självständighet ”odemokratiskt och olagligt” och menar att katalanska myndigheter har betett sig oansvarigt genom att sätta den spanska ekonomiska utvecklingen i fara.

– Idag är det katalanska samhället delat och det oansvariga uppförandet från katalanska myndigheter sätter den ekonomiska stabiliteten och det katalanska samhället i fara, sa kungen.

– Våra demokratiska principer är starka och solida, baserade på vår önskan som spanjorer att leva i fred och frihet. Vi måste fortsätta på den vägen med lugn och beslutsamhet, fortsätter kung Felipe.

Kungen försvarar också hur de nationella myndigheterna och polisen har agerat. Under omröstningen har valurnor beslagtagits och vallokaler stormats. 900 personer ska ha skadats i tumultet uppger regionpresidenten Carles Puigdemont. Myndigheterna har dock bara bekräftat 92 skadade, varav två av fyra som lagts in på sjukhus har allvarliga skador, skriver AFP.

– Det är statens ansvar att säkerställa den konstitutionella ordningen, säger den spanska kungen.

Självständighetsutropande ”inom ett par dagar”

Reaktionerna från Katalonien lät inte vänta på sig. Carles Puigdemont, regionpresident för Katalonien, säger nu att de kommer förklara sig självständiga från Spanien inom ett par dagar. Till BBC säger han att den katalanska regeringen planerar att agera i slutet av den här veckan eller i början av nästa. På frågan om vad han kommer att göra om den spanska regeringen griper in och tar kontroll över regionregeringen säger han att det vore ett felsteg som skulle förändra allt.

Tidigare har Puigdemont bett om en internationell medlingsinsats för att få till en dialog med Madrid men i nuläget finns ingen kontakt mellan regeringen i Madrid och Puigdemonts administration rapporterar BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Folkomröstningen i Katalonien

LÄS VIDARE

Det här händer nu – efter omröstningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Felipe VI

Spanien

Katalonien

Mariano Rajoy

Barcelona