Iraks parlament vill skicka trupp till Kirkuk

Av: 

TT

Barn med kurdiska flaggor i staden Kirkuk.
Barn med kurdiska flaggor i staden Kirkuk.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi kräver att kurdiska myndigheter ogiltigförklarar resultatet av den omstridda självständighetsomröstningen.

Samtidigt öppnar parlamentet för att sätta in soldater i den omstridda oljestaden Kirkuk.

– Folkomröstningen måste annulleras och dialog inledas inom ramen för konstitutionen. Vi kommer aldrig att hålla samtal om resultatet av omröstningen, säger den irakiske premiärministern i ett tal i parlamentet.

Han uppmanade också kurdiska styrkor att dra sig tillbaka från omtvistade områden. Detta samtidigt som det irakiska parlamentet ber premiärministern att gå in med soldater i den kurdiskkontrollerade regionen Kirkuk, och ta kontroll över dess oljefält, rapporterar statlig irakisk tv.

Myndigheterna i den självstyrande kurdiska regionen i norra Irak har ännu inte gått ut med resultatet i måndagens folkomröstning, men en överväldigande seger för ja-sidan väntas.

Kurderna ser folkomröstningen som ett historiskt steg mot drömmen om ett eget land.

USA missnöjt

Men det är inte bara centralregeringen i Bagdad, liksom Iraks grannländer, som gnisslar tänderna. Folkomröstningen ogillas även av USA. Amerikanerna har i åratal spenderat stora pengar och offrat många soldaters liv för att hålla ihop Irak, efter att man störtade Saddam Hussein under den USA-ledda invasionen 2003.

– Det här är ett stort bakslag. Vår uppfattning om att bara USA kan hålla Irak enat är på väg att falla, säger James Jeffrey, tidigare amerikansk ambassadör i Irak.

Att kurdiska ledare får mandat att förhandla om självständighet för regionens nära 8,3 miljoner invånare hotar att leda till fler konflikter, tror USA. Det skulle kunna hindra USA-stödda försök att stabilisera Irak, och att slutligen få stopp på terrorgruppen IS härjningar.

– Vi ser stora risker, säger en amerikansk myndighetsperson, som inte vill säga sitt namn.

Motvilliga grannar

Många talar om risken för en konflikt kring den från oljeinkomster rika staden Kirkuk och andra etniskt blandade områden som styrs av kurder.

– Vi måste vara med på noterna. Den här typen av splittring skulle kunna skada Irak, säger Heather Nauert, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Folkomröstningen har fördömts av Turkiet och Iran, som är rädda för att den egna kurdiska befolkningen ska ryckas med i självständighetsivern.

Det fanns förväntningar på att USA skulle kunna använda sin starka relation till kurderna till att övertyga Massud Barzani, irakiska Kurdistans president, att slopa omröstningen i utbyte mot samtal med Bagdad. Men Barzani har inte lyssnat.

– Amerikanerna är Irakiska kurdistans barnmorska. Och att kurderna gick vidare med omröstningen är ett tecken på att USA:s inflytande är mycket mindre än vad det brukade vara, säger Robert Ford, en före detta amerikansk diplomat i Irak.

USA har inte tillräckligt noga vägt in Irans ökade makt, anser James Jeffrey.

– Något som har lett kurderna i den här riktningen är rädslan för att Iran och shiitisk milis ska få för stort inflytande i Irak.

Publisert:

LÄS VIDARE