NMR vill krossa staten – men lever på bidrag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De avskyr det svenska skattesystemet. Trots det försörjer sig flera nazister i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, på statliga bidrag.

SvD/Aftonbladets granskning av 84 ledare och medlemmar i NMR visar att var tionde lever på skattefinansierade bidrag eller arbetslöshetsersättning.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
Våldskapitalet: Här är brotten de är dömda för
Chefredaktörerna: ”Det här är inga fulla skinheads”
Avhopparen berättar: ”Jag var fylld av hat”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”

Här hittar du alla artiklar i granskningen.


Medlemmarna i NMR viger sitt liv åt nazismen. En karriär utanför organisationen är enligt reglerna helt otänkbart och nazisterna förväntas lämna sina tidigare liv bakom sig. Men det finns ingenting i organisationens regler som säger att man inte får leva på bidrag från staten.

Flera nazister tar emot skattefinansierade bidrag från den svenska staten, som de vill störta och ersätta med en nordisk stat med gemensam flagga.

Nazisten Simon Lindberg

SvD/Aftonbladet har granskat 84 ledare och medlemmar i NMR. Av dessa har nio nazister, alltså var tionde i granskningen, fått sjukpenning, arbetslöshetsersättning, a-kassa eller haft ett skattefinansierat nystartsjobb under förra året.

I polisförhör har NMR:s ledare Simon Lindberg uppgett att hans enda inkomst är 10 000 kronor i månaden från sin a-kassa. I år har han deltagit i NMR:s aktiviteter i Almedalen, har skrivit texter till propagandasajten Nordfront och dessutom deltagit i den icke-tillståndsgivna demonstrationen i Göteborg för snart två veckor sedan. Förra året tjänade han 191 709 kronor, enligt Skatteverket.

Hatar skattesystemet

Dagens skattesystem har enligt NMR plundrat medborgarna och viljan att betala skatt är mycket låg, framgår det av NMR:s politiska manifest. En läsarundersökning på NMR:s nättidning Nordfront visade att hälften inte betalar skatt, antingen helt eller delvis, av rent ideologiska skäl. Skattesystemet beskrivs som ”kriminellt” och ”folkfientligt”.

NMR:s propagandasajt har även vid flera tillfällen publicerat artiklar som i negativa ordalag handlar om invandrare och flyktingar som får bidrag. Men inte med ett ord har det nämnts att flera av NMR:s egna nazister själva tar emot sjukpenning eller aktivitetsstöd – samtidigt som de är aktiva i organisationen.

Av de tre personer som tog emot sjukpenning eller aktivitetsstöd förra året deltog alla tre i NMR:s aktiviteter i Almedalen i somras.

Sjukpenning ansöker man om hos Försäkringskassan om man är sjuk mer än två veckor. Aktivitetsstöd får den som fått hjälp av Arbetsförmedlingen att delta i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Då är ersättningen mellan 395 och 910 kronor per dag, för den som är berättigad a-kassa. Annars är ersättningen 223 kronor per dag, för den som arbetar heltid.

SvD/Aftobladet har sökt Simon Lindberg för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE