Frankrike

Nu ska retuscherade modellbilder märkas

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Frankrike har infört en ny lag som ska råda bot på skeva skönhetsideal. Retuscherade modellbilder ska märkas – annars blir det böter skriver BBC.

Nu ska retuscherade modellbilder märkas i Frankrike.

Det är ingen hemlighet att modellbilder ofta retuscheras för att kropparna ska se ut på ett visst sätt – smalare, kurvigare och längre för att nämna några exempel.

För att råda bot på de skeva skönhetsidealen som dessa bilder förmedlar har Frankrike infört en ny lag. Från och med i söndags ska modellbilder som retuscheras förses med en varning liknande den som finns på cigarettpaket.

”Photographie retouchée” ska det stå på texten vilket betyder ”retuscherat foto”.

Den som inte följer detta kan få böta 37 500 euro, vilket motsvarar cirka 358 000 svenska kronor, eller 30 procent av reklamens kostnad.

”Leder till känsla av självförakt”

Man hoppas att den nya lagen ska motverka extrem smalhet hos modeller och missvisande kroppsideal bland unga.

– Att exponera unga personer för normskapande och orealistiska bilder leder till en känsla av självförakt och dåligt självförtroende som kan påverka hälsan, säger Frankrikes hälsominister Marisol Touraine till BBC.

Frankrike är inte det första landet som inför denna typ av lag. Till exempel har Israel redan gjort det.

Det här är dock inte det enda krafttaget Frankrike tagit mot extremt magra ideal inom modebranschen. Det finns en lag som förbjuder modehus och agenturer att anlita för smala modeller. Det innebär att modeller måste kunna uppvisa läkarintyg om att de är friska för att bli bokade till jobb, skriver BBC.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Frankrike