Fladdermus flög rekordlångt – dödades av katt

TT

Publicerad 2021-08-07

En fladdermus ur släktet pipistrellus ute på flygfärd. Genrebild.

När den åtta gram tunga fladdermushonan av arten trollpipistrell hittades på marken i den lilla staden Moglino, västra Ryssland, var den svårt skadad av en kattattack. Trots veterinärvård gick dess liv inte att rädda, men en upptäckt på dödsbädden gav fladdermusen en plats i historieböckerna.

Trollpipistrellens ena vinge hade ringmärkts av London Zoo, rapporterar brittiska Guardian, vilket innebär att att den hade tillryggalagt en sträcka på hela 2 018 kilometer. Det är den näst längsta dokumenterade resan någonsin av en fladdermus i Europa – rekordet ligger på 2 222 kilometer och sattes 2019 av en annan trollpipistrell som migrerade från Lettland till Spanien.

Fladdermusens flygning väcker, trots resans dystra slut, stor entusiasm bland naturskyddsorganisationer. I Guardian jämför Lisa Worledge, bevarandechef på brittiska Bat Conservation Trust, trollpipistrellens bedrift med en idrottsprestation.

– Det här är en enastående resa och den längsta vi känner till att någon fladdermus gjort från Storbritannien genom Europa. Vilken olympier!

ANNONS