”En historisk händelse som förändrat Sverige”

Nu kommer boken om terrorattacken på Drottninggatan

Journalisten och författaren Åsa Erlandsson är aktuell med boken ”Drottninggatan”.
Journalisten och författaren Åsa Erlandsson är aktuell med boken ”Drottninggatan”.

Ett ögonblick, Åsa Erlandsson, flerfaldigt prisbelönt journalist och författare, som har skrivit boken ”Drottninggatan” om terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017.

– Det var ett självklart bokämne eftersom det är en historisk händelse som har förändrat Sverige. Samtidigt kändes det som ett nästan omöjligt ämne eftersom det var så stort. Jag är glad att mitt förlag hjälpte mig hitta vägen fram. Det krävs en bok för att berätta om det här.
Var befann du dig när det hände?
– Jag var på journalistkonferens i Uppsala. Det var väldigt speciellt, hundratals journalister som plötsligt släppte allt och sprang till tågen som stod stilla. Till slut var det ingen som lyssnade på föreläsarna. Flera timmar senare fick jag reda på att min syster legat gömd på golvet på HM på Drottninggatan. Hon hörde kraschen, gick till fönstret och såg den brinnande lastbilen precis utanför. Som sagt, alla har en relation till det här.

Sörjande vid minnesplatsen för dådet.
Sörjande vid minnesplatsen för dådet.

Fem människor dog och 15 skadades när Rakhmat Akilov i hög fart körde med den stulna lastbilen på gågatan. Du har pratat med överlevare, ögonvittnen och andra som på olika sätt drabbades. Vad har berört dig mest med arbetet med boken?
– Att det är så många som har varit tysta i fem år som nu har valt att träda fram och berätta.
Varför har de valt att berätta nu?
Det finns många olika anledningar. Några har länge velat berätta men av olika skäl inte velat eller vågat. Andra har velat skydda sig själva och sina anhöriga genom att hålla tyst. Det handlar också om den kontakt jag har fått med var och en. Gemensamt är att de tycker det är förlösande att äntligen få berätta.

Vad har du själv lärt dig av det här?
– Hur en enda person på 40 sekunder kan rasera livet för ett oräkneligt antal människor. Leif GW Persson sa några dagar efteråt att händelsen i efterhand bara skulle vara en ”radannons”, ”en trist historia men skönt att det inte blev värre”. Det är fel. Akilov kommer förmodligen aldrig ut igen men hans handlingar pågår fortfarande.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Jag säger som i den där klassiska sketchen med Sven Melander, som ju tyvärr avled förra veckan: Jag önskar mig fred på jorden. Sällan har väl det känts som ett mer relevant svar än nu.

Publisert: