Coronapandemin

Över 15 000 svenskar rapporteras avlidna med covid-19

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Över 15 000 svenskar har rapporterats avlidna med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Siffrorna är betydligt högre än i våra nordiska grannländer.

– Orsakerna till det måste vi verkligen analysera, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till Sveriges Radio Ekot.

På tisdagen rapporterades nio nya dödsfall med covid-19 av Folkhälsomyndigheten. Det innebär att totalt 15 002 dödsfall med covid-19 nu har rapporterats i Sverige sedan pandemins start.

2020, då coronapandemin startade, avled runt 9 000 personer med covid-19 i Sverige. Under 2021 har hittills ungefär 6 000 personer dött med corona, uppger Sveriges Radio Ekot.

Måste analysera

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger till radion att Sverige vid en internationell jämförelse inte haft en dramatiskt högre överdödlighet.

– Men om man jämför med de andra nordiska länderna ligger vi betydligt högre, och orsakerna till det måste vi verkligen analysera, säger han.

Hantering av döda med covid-19 på ett bårhus i Jönköpings län.

Socialstyrelsens siffror ser något annorlunda ut eftersom myndigheten rapporterar avlidna i sjukdomen, alltså dödsfall där dödsorsaken varit covid-19. Den uppgiften har läkare ungefär tre veckor på sig att rapportera in, och därför är statistiken än mer fördröjd än Folkhälsomyndighetens uppgifter, som också har en eftersläpning.

Ungefär samma som avlider

Antal avlidna i covid-19 fram till den 18 oktober 2021 var enligt Socialstyrelsen 14 366. Av dessa hade 94 procent (13 547 av 14 366 personer) laboratoriebekräftad covid-19.

Ekot rapporterar också att det är ungefär samma grupper, äldre och personer med samsjuklighet, som avlider med covid-19 nu jämfört med i början av pandemin, men med några skillnader.

– Den största skillnaden är att män var väldigt överrepresenterade i början av pandemin. Nu är det mer utjämnat. Nu är det en liten, liten övervikt på män, men det är inte alls den dramatiska skillnaden mellan män och kvinnor som vi såg i första och andra vågen, säger Thomas Lindén.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Coronaviruset

Socialstyrelsen

Folkhälsomyndigheten