Stockholm

Därför får Einár vara ett offer

Av: 

Kicki Sehlstedt

Rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober.
Rapparen Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober.

NYHETER

Sent en fredagskväll samlas människor i Hammarby Sjöstad i Stockholm runt vita ljus som brinner. De som Moderatledaren Ulf Kristersson kallar för vanliga människor.

Ur en bilhögtalare spelas den skjutne rapparens musik. 

Flera som närvarar är medelklassföräldrar som för första gången nattvandrar, kvällen efter att nittonåriga Nils ”Einár” Grönberg skjutits ihjäl i deras kvarter.

På platsen finns också män som inte vill visa sina ansikten, som döljer sig med masker och huvor med springor för ögonen. 

En av nattvandrarna är en vän till mig. Vi sitter på en restaurang vid Nytorget på Södermalm och äter lunch när hon berättar om kvällen. Hon är också journalist, precis som jag.  Vi är många. I stadsdelen Södermalm, där Hammarby sjöstad ingår, är 1 av 100 invånare journalister. Motsvarande siffra i Rinkeby-Kista är 1 av 2 000. 

Jag har ingen direkt relation till Einárs musik. Mina barn följde honom inte i sociala medier. Men jag passerar i närheten av mordplatsen nästan varje morgon på min morgonrunda. 21 dödskjutningar har skett i Stockholm i år. För första gången känner jag personer som bodde grannar med offret och som hörde skotten. 

Det har skrivits enorma mängder artiklar om mordet på Einár. Att han är en av Sveriges mest spelade artister är naturligtvis en stor förklaring.

Men det handlar också om att han är vit, att redaktionerna kan publicera hans bild, att har en mamma som är skådespelare och en influencer till flickvän som berättat hur mycket hon saknar honom – och kanske – att han sköts till döds i den stadsdel i Sverige där flest journalister bor i hela Sverige. 

Identifikation och närhet, etnisk, social och geografisk, spelar roll i journalisters nyhetsvärdering, inte minst kring brott och brottsoffer.

Men, den intressanta skillnaden, jämfört med andra skjutningar i gängkriminella kretsar, är inte mängden artiklar. Det är att Einár har fått vara ett offer. 

Han har fått vara en älskad son och pojkvän, en hyllad artist och fin vän. En riktig människa av kött och blod, som gör att vi blir berörda av hans korta liv. 

Nils Grönberg var brottsoffer i en pågående rättegång om människorov, men också själv dömd för rån, misshandel och narkotikabrott och just nu en av flera misstänkta för ett mordförsök. 

En typisk bakgrund för män som skjutits ihjäl i Stockholm i år. De är också gärningsmän, och i politikers och medias retorik blir offren i stället de oskyldiga människorna i allmänheten.

Men det var inte bara maskerade män som mötte nattvandrande medelklassföräldrar den fredagskvällen. 

Det var också tre ovanliga mammor från Rinkeby.

Ovanliga, inte för att de kom från Rinkeby, utan för att de valde att nattvandra för andras barns skull, i en stadsdel som inte var deras, 40 minuter från deras hem.

Förra fredagen svarade ett gäng innerstadsföräldrar och åkte till Järva, och det föder en hoppfull tanke om att avstånd trots allt kan överbryggas – av alldeles vanliga människor, tillsammans.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Skriver vi mer om Einár för att han ”var vit”?

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm