Australien sänder 450 flyktingar till grannen

TT-AFP

Publicerad 2022-03-24

Flyktinglägret i Nauru i en bild från 2018.

Australien och Nya Zeeland är överens om att Nya Zeeland ska ta emot 450 flyktingar som levt flera år i läger på avlägsna platser, till följd av Australiens stränga flyktingpolitik.

150 flyktingar om året ska välkomnas till Nya Zeeland, sedan de granskats av FN:s flyktingorgan UNHCR, enligt en uppgörelse mellan Australien och Nya Zeeland.

Flyktingarna har försökt att ta sig med båt till Australien. Australien har enträget sagt att asylsökande som anländer med båt aldrig kommer att få bosätta sig i landet. I stället har de skickats till läger i ö-riket Nauru och Papua Nya Guinea.

Tidigare har Australien varit skeptiskt till att tillåta Nya Zeeland att ta emot flyktingarna, då Canberra sett en risk att de förr eller senare då skulle dyka upp i Australien i alla fall, då det är möjligt för nyzeeländare att bosätta sig i Australien.

Australiens inrikesminister Karen Andrews säger att regeringen inte har mjuknat.

– Australien är fortsatt bestämt – illegala maritima anländande kommer aldrig att bosätta sig här permanent. Alla som försöker att ta sig över våra gränser kommer att skickas tillbaka eller till Nauru, säger hon.

I dag finns 112 flyktingar i Nauru medan 1 100 som tidigare levt i flyktingläger nu befinner sig i Australien på tillfälliga visum.