Nyheter

Danmark: Halvering av coronasjuka på Iva

Av: 

TT

Coronatestning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild.
Coronatestning vid Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild.

NYHETER

Bara knappt hälften så många patienter med covid-19 har lagts in på danska intensivvårdsavdelningar i början av 2022, jämfört med slutet av förra året.

Omikron är sedan en tid tillbaka den dominerande varianten av viruset.

I vecka två var 24 patienter nyinlagda inom intensivvården, mot 42 respektive 47 de sista två veckorna av 2021, visar en rapport från Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Var fjärde patient som blev inlagd med coronavirus under vecka två, blev inlagd av andra orsaker, framgår det också av rapporten.

– Det beror förmodligen på att omikron från och med vecka två är den mest utbredda coronavarianten bland nyinlagda intensivvårdspatienter. Mycket tyder på att långt färre blir allvarligt sjuka av denna variant, säger professor Anders Perner på Rigshospitalet.

Risken för att bli inlagd med omikron är 36 procent lägre än med deltavarianten, visar en rapport som Statens Serum Institut publicerade i torsdags.

Trots att antalet nysmittade i Danmark stigit kraftigt under december och januari, var antalet som fick intensivvård i torsdags – 49 patienter – det lägsta sedan slutet av november.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: