Christina, 47, dog utanför Emmaboda: ”Omtyckt av många”

Christina Kragensköld, 47, dog i en bilolycka utanför Emmaboda för två veckor sedan.

Systern Pernille vet fortfarande inte riktigt hur olyckan gick till.

– Jag behöver veta att hon dog snabbt, för att jag ska kunna få frid i min själ, säger hon.

En lastbil, en personbil och en skåpbil var inblandade i trafikolyckan på länsväg 120 utanför Emmaboda på eftermiddagen den 12 januari.

Två kvinnor i 50-årsåldern dog i olyckan, och en man i 30-årsåldern blev allvarligt skadad.

Christina Kragensköld, bosatt utanför småländska Emmaboda, var en av de omkomna, berättar systern Pernille Kragenskjöld.

– Det var en hård krock i hög hastighet, det fanns inga bromsspår. Kvinnorna krockade med varandra. Mer vet jag inte. Jag har inte fått prata med polisen än, säger hon.

Stor insats med räddningstjänst och flera ambulanser på olycksplatsen efter krocken.
Stor insats med räddningstjänst och flera ambulanser på olycksplatsen efter krocken.

Pernilles sambo såg en nyhetsnotis om olyckan. Då trodde Pernille inte att det gällde hennes syster. Men samma kväll fick hon dödsbeskedet av sin bror.

– Dagen efter körde vi från Kristianstad till Kalmar, det var en massa praktiska grejer vi var tvungna att fixa. Vi var tre som körde. Vi fick turas om, det var inte det enklaste. Vi var i chock, säger Pernille.

”Hunden var hennes bebis”

Hon är tacksam över att Christinas hund, sjuåriga maltesern Alvin, inte var med vid olyckan.

– Min syster hade inga barn, hunden var hennes riktiga bäbis. Hade hon kunnat byta blöja på den så hade hon gjort det. Christina var så lycklig när hon fick honom, berättar Pernille.

Christina Kragensköld blev 47 år.
Christina Kragensköld blev 47 år.

Alvin kom som omplaceringshund till sin matte när han var 2,5 år.

– Hon var så rädd om honom. Hon stod närmare hunden än oss på slutet, eftersom vi hade flyttat från varandra, säger Pernille.

Alvin har fått ett nytt hem i Karlskrona, och verkar trivas bra.

– Jag var inte med när de hämtade honom. Hade jag sett hunden hade jag brutit ihop, jag bad att de skulle hämta den själva, säger Pernille.

Maltesern Alvin, 7.
Maltesern Alvin, 7.

”Var omtyckt av många”

Systern var alltid väldigt omtänksam.

– Hon hjälpte alla. Med barn som föräldrarna inte riktigt klarade av, eller när någon skulle flytta. Hon ställde upp. Christina var omtyckt av många, alltid glad.

”Christina hade inga barn, hunden var hennes riktiga bäbis. Hade hon kunnat byta blöja på Alvin så hade hon gjort det”, säger Pernille Kragenskjöld.
”Christina hade inga barn, hunden var hennes riktiga bäbis. Hade hon kunnat byta blöja på Alvin så hade hon gjort det”, säger Pernille Kragenskjöld.

Christina hade lånat en bil av en god vän för att köra in till Arbetsförmedlingen i Emmaboda. Hon var sjukskriven sedan 14 år tillbaka för en armskada. Innan dess var hon ansvarig för skoaffärer i Kristianstad, Halmstad och Malmö – ett jobb hon verkligen trivdes med.

Pernille säger att hon har skjutit sorgen åt sidan, och för närvarande sysselsätter sig med alla praktiska göromål som ett dödsfall för med sig. Men hon vill verkligen få kontakt med polisen:

– Jag vill gärna få reda på att det inte var hennes fel. Det behöver jag veta för att kunna lugna ner mig, säger Pernille Kragenskjöld.

Publisert:

LÄS VIDARE