Tremånadersbebis bland de dödade i attack mot Odessa

Höghuset i Odessa ska ha träffats av raketer och minst åtta personer rapporteras ha dött.

Bland dem Valeriia och hennes tre månader gamla bebis.

Nu vill Ukraina få Ryssland klassad som en terroriststat.

I attacken förstördes fyra våningar i ett 16-våningshus i stadsdelen Arkadia i den ukrainska staden Odessa. Det har kommit olika uppgifter om exakt hur många raketer det handlar om, men man vet att ett bostadshus och en militär byggnad träffats av åtminstone två, enligt Kyiv Independent. Ytterligare två ska ha skjutits ner av försvaret.

Åtta personer har bekräftats döda, men antalet kan komma att stiga eftersom fler offer kan vara begravda under rasmassorna.

Brandmän vid en förstörd byggnad i Odessa på lördagen.
Brandmän vid en förstörd byggnad i Odessa på lördagen.

Bland de döda finns mamman Valeriia och hennes tre månader gamla bebis. Det ukrainska parlamentet har lagt ut en bild på dem tillsammans och skriver att Ryssland är en terroriststat.

En annan person som dog ska ha brunnit inne i sin bil.

När president Volodymyr Zelenskyj talade på en presskonferens senare under dagen sa han att sju raketer avfyrats mot Odessa, inklusive de två som försvaret sköt ner.

Odessa ligger i södra Ukraina och har attackerats av Ryssland innan, men det här är första gången man träffar ett bostadshus.

Attacken, som kom mitt under den ortodoxa påskhelgen, fick ukrainska myndigheter att uppmana ukrainare att hålla sig inomhus under påskfirandet, eftersom man var rädd för attacker riktade mot folk på väg till och från kyrkorna.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skrev även han på sin twitter att Ryssland borde
utses till en terroriststat – och behandlas därefter, vilket betyder "inga affärer, inga kontakter, inga kulturella projekt."

Publisert:

LÄS VIDARE