Coronapandemin

Svenska detaljen i Novavax-vaccinet

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Sverige köper mer vaccin.

Regeringen har tecknat avtal med tillverkaren Novavax om 2,2 miljoner doser proteinvaccin.

– Det är skitbra. Och extra kul att det delvis bygger på en svensk uppfinning, säger Matti Sällberg.

Regeringen har tecknat ett vaccinavtal med amerikanska läkemedelsbolaget Novavax, enligt ett pressmeddelande.

Om vaccinet godkänns av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas Sverige få 2,2 miljoner doser av Novavax proteinvaccin.

– Man kan jämföra proteinvaccin med ett hepatit B-vaccin. Det är ett alldeles utmärkt vaccin som bygger på traditionell vaccinteknologi. Det här vaccinet består av spike-protein från viruset som blandas med adjuvans som är ett immunstimulerande ämne. Det ämnet är en svensk uppfinning från Uppsala så det är ju särskilt kul, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Kan förvaras i högre temperatur

Novavax vaccin uppges ha en skyddseffekt på uppemot 89 procent och uppges ha god effekt mot mutationer. I början av augusti beslutade EU-kommissionen ett preliminärt avtal med Novavax om att köpa omkring 200 miljoner doser.

– Det är ett jättebra vaccin med bra säkerhetsdata och väldigt bra effektdata. Det behöver inte förvaras i minus 70–80 grader och kan förvaras längre tid så det är en klar fördel, säger Matti Sällberg.

Komplement till mRNA-vaccinen

Om vaccinet godkänns av EMA blir det det femte i raden. Redan godkända vaccin inom EU är Pfizer-Biontech, Astra Zeneca, Moderna och Johnson & Johnson. mRNA-vaccinen dominerar vaccineringen i Sverige. Proteinvaccinet från Novavax skulle fungera som ett komplement till dessa.

– Det är alltid bra att kunna kombinera olika vaccinteknologier. Man har olika fabriker och det innebär också kompletterande produktionskapacitet eftersom man inte konkurrerar med varandra, säger Matti Sällberg.

Om vaccinet godkänns av EMA väntas Sverige kunna ta emot leveranser under 2022–2023, enligt regeringen.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Vaccinering i Blå hallen under januari 2021.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Novavax

Vaccin

Covid-19