15-åringens advokat om skoldådet: ”Han är djupt ångerfull”

”Hade inte uppsåt att döda”

Publicerad 2021-08-20

Högstadieelever flydde i panik när pojken knivhögg en lärare på sin skola.

Men han hade inte uppsåt att döda, säger 15-åringen själv i förhör.

– Han är djupt ångerfull, säger hans advokat Leif Persson.

På torsdagsmorgonen vid 08:41 kom ett larm om pågående dödligt våld från Källebergsskolan i skånska Eslöv.

När polis och ambulans kom fram till högstadieskolan fann man en lärare allvarligt skadad.

Läraren hade knivhuggits och på platsen greps en 15-årig elev, misstänkt för försök till mord. Under ingripandet avlossade polisen varningsskott och panik utbröt på skolan när elever flydde ut på gatan. Andra låste in sig i sina klassrum.

Under gårdagen hölls förhör med den unge killen och han anhölls efter förhöret för försök till mord. Enligt sin advokat Leif Persson är han djupt ångerfull över vad han gjort.

– Så mycket är klart att han inte haft uppsåt till något mord, men han har gjort sig skyldig till en händelse som borde rubriceras som grov misshandel. Men han har inte haft avsikt att mörda, säger Leif Persson.

”Är djupt ångerfull”

Vad var hans avsikt? Att hugga någon med kniv kan ju leda till döden?

– Det kommer att komma fram under vidare förhör. Ärendet omfattas av förundersökningssekretess.

Läraren som knivhöggs ska vara en omtyckt lärare i 40-årsåldern. Hans skador bedömdes först som mycket allvarliga men hans tillstånd ska nu vara stabilt. Under gårdagen vaknade han.

– Det här är mycket tråkigt för den stackars läraren och för samhället och även för den här grabben som bara är 15 år.

– Han är djupt ångerfull, säger advokat Leif Persson.

Aftonbladet träffade under torsdagen 14-årige Mohammad och 13-årige Isak som mötte den misstänkte gärningsmannen sekunderna före attacken. Han var enligt dem och flera andra vittnesuppgifter maskerad.

– Jag skulle lämna in min Ipad till en lärare. Då kom en kille med svarta militärkläder på sig och en hjälm. Det var ett skelett på hjälmen. Det såg ut som han hade en kamera på hjälmen, säger 14-årige Mohammad.

”Skrek Aj, aj, aj”.

Den unge gärningsmannen gick sedan fram till läraren, lyfte på hans ena arm och började hugga enligt vittnen.

– Läraren skriker ”Aj, aj, aj”. Då sprang jag och min vän. Vi såg en massa barn och vi sa till dem att de skulle springa, säger Mohammad.

Källebergsskolan har under fredagen ställt in all undervisning men har öppet för de som vill komma och prata om det som hänt.

– Alla som vill får komma och prata och skriva en hälsning till den drabbade läraren och bara vara, säger rektorn Annelié Arvidsson.

Under en presskonferens vid 13-tiden meddelade kommunen att läget för den skadade läraren är stabilt.

– Skolan har haft kontakt med den drabbade läraren, han mår okej, säger Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på barn- och utbildningsförvaltningen i Eslöv och tillägger:

– Eleverna frågar mycket om sin lärare, fortsätter hon.

Fler förhör kommer hållas

Vad gäller utredningen så fortlöper den, men detaljer kring den hänvisas till kammaråklagare Pernilla Nilsson som inte vill lämna några kommentarer i dagsläget. Direkt efter händelsen lämnade hon dock en skriftlig kommentar:

– Ytterligare förhör med andra personer som kan tänkas tillföra utredningen information pågår. Vi kommer ta ställning till den bevisning vi har och också utreda motivet.

Senast på söndag klockan 12 måste åklagaren ta ställning till om pojken ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

En lärare skadades allvarligt i attacken på skolan i Eslöv, meddelar polisen. En misstänkt 15-åring kunde senare gripas utanför skolan.