Saudiarabien + Newcastle = sant

Fotbollslaget Newcastle United har köpts av en saudisk investeringsfond och går från att vara en bottenklubb till att bli en av världens rikaste.

Ägnar sig Saudiarabien åt sportswashing – att tvätta rent sitt rykte som repressiv regim genom att investera i sport?

Vad har egentligen kronprinsen Mohammad bin Salman för plan när han tillåter kvinnor att köra bil, öppnar för konserter och biovisningar, och investerar i västerländska bolag?

I podden Aftonbladet Utrikes går vi igenom allt du behöver veta om miljardköpet – och Saudiarabiens stora framtidsambitioner.

Gäst: Frida Fagerlund, fotbollsreporter bosatt i London.

Programledare är Jenny Ågren, utrikeskommentator är Nivette Dawod.

  • Premier League-laget Newcastle har fått nya ägare, och den som köpt störst andel är PIF, Saudiarabiens investeringsfond, där kronprinsen och de facto ledaren Mohammad bin Salman är styrelseordförande. Fansen har setts fira, men vad betyder det här egentligen för fotbollsvärlden?
  • Människorättsorganisationen Amnesty International ville inte att köpet skulle bli av eftersom Saudiarabien är en av världens mest repressiva länder. Situationen för människorättsaktivister, journalister och minoritetsgrupper i landet försämras, och kronprinsen har pekats ut som högst ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018.
  • Så, varför vill Saudiarabien köpa ett fotbollslag? Svaret finns i den moderniseringsplan som den populäre Mohammad bin Salman lanserade 2016. Landet ska öppna upp, kvinnor har till viss del fått stärkta rättigheter, och investeringar ska göras för att minska landets oljeexportberoende.
  • Pengarna står PIF för. Fonden som bäst kan beskrivas som Mohammad bin Salmans egna jätteplånbok. Med pengar från oljeexport har man också köpt andelar i företag som Disney, Facebook, Uber, Live Nation och Pfizer. Vad gör det här med Saudiarabiens rykte i omvärlden?
  • Faktum är att Saudiarabien under lång tid velat köpa Newcastle, men den diplomatiska konflikten med Qatar har satt stopp. Vad handlade den om egentligen? Och vad betyder det att länderna är kompisar nu?
Fotbollssupportrarna firar i Newcastle Upon Tyne.
Fotbollssupportrarna firar i Newcastle Upon Tyne.
Publisert:

LÄS VIDARE