Oro för kaos när vaccinpass blir obligatoriskt

Av:  TT-AFP

En docka med sprutor vid en protest i huvudstaden Rom mot vaccinpassen. Bilden är tagen i lördags.
En docka med sprutor vid en protest i huvudstaden Rom mot vaccinpassen. Bilden är tagen i lördags.

Från och med fredag måste alla anställda kunna visa ett vaccinpass i Italien. Beslutet har redan lett till protester och upplopp, vilket gör att många befarar kaotiska scener på fredag.

Över 85 procent av italienarna över 12 års ålder har fått minst en spruta coronavaccin, vilket gör att de kan få ett pass. Men runt 2,5 miljoner anställda, av sammanlagt 23 miljoner, är ovaccinerade och riskerar att hindras att komma till sina arbetsplatser på fredag.

– Ni förstår inte vilket kaos vi kommer att ha på företagen, säger Luca Zaia, guvernör i regionen Veneto.

Ovaccinerade anställda kan fortfarande få ett så kallat grönt pass genom att testa sig för coronavirus. Men om de vill gå den vägen måste de själva bekosta testerna och göra dem varannan dag.

De som har tillfrisknat efter att ha varit coronasjuka det senaste halvåret kan också få ett pass.

Enligt Luca Zaia finns inte tillräcklig testkapacitet för att möta den efterfrågan som väntas, vilket gör att risken är stor för att många inte kan gå till arbetet.

– De entreprenörer jag talar med är väldigt oroliga, säger han.

Sedan tidigare krävs de gröna passen för lärare och andra anställda inom skolan, och även för andra aktiviteter, som att äta inomhus i barer och restauranger eller gå på bio, museer eller fotbollsmatcher.

Publisert: