Sköts till döds utanför en livsmedelsbutik – nu åtalas 22-årig skytt

Publicerad 2021-10-15

Det började med ett slagsmål i stadsdelen Hjällbo i Göteborg

Mitt på en söndagseftermiddag öppnade en man eld vid en livsmedelsbutik i stadsdelen Hjällbo i Göteborg.

Nu åtalas en 22-årig man för mordet och mordförsöken där en 44-årig man miste livet och ett tiotal andra riskerade att skjutas.

Men det finns ingenting som tyder på att den 44-årige mannen var den tilltänkta måltavlan.

– Vi har inte fått fram något som tyder på att det var 44-åringen som skulle skjutas, säger polisens utredningsledare Kristina Hakenmyr.

Flera skott avlossades utanför en livsmedelsbutik vid torget i Hjällbo.

Det började med ett slagsmål i stadsdelen Hjällbo i Göteborg i maj i år som urartade i ett upplopp där man tror att ett hundratal personer deltog. 32 personer omhändertogs och det hela såg ut att lugna ner sig.

Men så mitt på ljusa dagen den 30 maj, dagen efter upploppet, avlossades sedan flera skott utanför en livsmedelsbutik vid torget i Hjällbo.

En 44-årig man sköts i huvudet och avled av sina skador. Två män skadades lindrigt och åtta till riskerade att träffas av kulregnet.

Den idag 22 år gamle mannen som nu åtalas försökte efter skjutningen cykla från platsen. Han brottades då ner av vittnen, enligt uppgifter till Aftonbladet av släktingar och vänner till den ihjälskjutne mannen, och misshandlades.

Polisen, som redan befann sig på platsen med anledning av upploppen dagen innan, fick skjuta varningsskott för att skingra folkmassan och mannen fördes i väg med ambulans.

 Mannen som nu åtalas försökte efter skjutningen cykla från platsen. Han brottades då ner av vittnen.

22-åringen har kopplingar till ett kriminellt nätverk som i sin tur har kopplingar till en annan familjegruppering i Hjällbo som under en tid misstänks ha varit i konflikt med varandra.

De män som sköts den 30 maj var själva inte kriminella. Det enda den dödade mannen som jobbade i butiken delade var ett efternamn med en av de kriminella familjegrupperingarna.

Till en början utreddes därför om mordet var en uppgörelse mellan två kriminella grupperingar men utredningen har inte visat att händelsen är tydligt gängrelaterad.

– Det finns inga tydliga kopplingar som man annars kan se i liknande fall, här verkar orsaken till skjutningen ha varit mer personligt motiverad, säger polisens utredningsledare Kristina Hakenmyr.

Den 44-årige butiksägaren som sköts tros inte ha varit den tilltänkta måltavlan – fel man sköts.

– Vi har inte fått fram något som tyder på att det var just 44-åringen som skulle skjutas, säger polisens utredningsledare Kristina Hakenmyr utan att vilja kommentera vem som i så fall var det planerade offret.

22-åringen åtalas för mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Tio personer utsattes enligt åklagaren för mordförsök.

Däremot har man inte hittat den person som man tror antingen beställde mordet eller medverkade vid det.

– Jag påstår att mannen har begått mordet och mordförsöken tillsammans och i samförstånd med en annan person, som vi inte kunnat identifiera, säger kammaråklagare Sara Toreskog vid Göteborgs åklagarkammare.

Kristina Hakenmyr bekräftar att den delen av utredningen fortfarande är öppen, polisen har inte gett upp hoppet om att hitta den andre gärningsmannen.

22-åringen själv har medgett att han var med vid upploppen natten innan skjutningen och att det ska vara en del av hans motivbild. Han blev under upploppet misshandlad visar övervakningskamerabilder från händelsen.

– Saker som hände under helgen kan ha varit bidragande till skjutningen dagen efter, säger Hakenmyr.

22-åringen själv erkänner grovt vapenbrott men förnekar i övrigt.

– Jag bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Sara Toreskog.

Bland annat finns en stor mängd övervakningskameramaterial som en del av bevisningen som visar delar av förloppet.

Ett 20-tal poliser har arbetat med fallet som väckte stor uppmärksamhet, inte minst för att man direkt efter attacken fruktade hämndaktioner, hämndaktioner som sedan uteblev.

– Vi har lagt ned stora resurser på bland annat analyser av beslag och filmmaterial och har snabbt kommit framåt i utredningen, säger Kristina Hakenmyr.

Rättegången beräknas påbörjas 1 november och ta sex dagar.

ANNONS