Linde vill att val för palestinierna blir av

Av:  Joakim Magnå/TT

Utrikesminister Ann Linde skakar hand med sin palestinske motsvarighet Riyad al-Maliki i samband med mötet i Ramallah på Västbanken.
Utrikesminister Ann Linde skakar hand med sin palestinske motsvarighet Riyad al-Maliki i samband med mötet i Ramallah på Västbanken.

Boende på Västbanken och Gaza har inte fått rösta i nationella val på 15 år.

Oavsett Israels motstånd vill Ann Linde (S) att val nu blir av.

– Man kan inte låta Israel ha bestämmanderätten, utan man måste hitta sätt att hålla val, säger utrikesministern efter samtal med det palestinska ledarskapet.

Efter möten med Israels utrikesminister Yair Lapid och president Isaac Herzog i Jerusalem i måndags besökte Ann Linde på tisdagen Västbanken.

Budskapet från israelerna var att Israel och Sverige ”vänder blad” efter flera års diplomatisk kyla.

Nu träffade Linde president Mahmud Abbas, utrikesminister Riyad al-Maliki och premiärminister Mohammad Shtayyeh i Palestinska myndighetens huvudstad, Ramallah.

– Jag informerade om att vår relation med Israel nu är normaliserad. De välkomnar det och hoppas att Sverige kan ta en mer aktiv roll nu i att få i gång en dialog som ska leda till förhandlingar, som så småningom ska ge en tvåstatslösning, säger hon.

Inga val sedan 2006

Ann Linde förklarar att hon försäkrade palestinierna om att Sveriges erkännande av Palestina som självständig stat ligger fast.

Linde tog bland annat även upp vikten av att det hålls nationella val, att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet upprätthålls samt att kampen mot korruption fortsätter.

Efter Yassir Arafats död 2004 valdes Mahmud Abbas i mars 2005 till efterträdare för en period av fem år. Därefter har Abbas fortsatt att styra trots att inga presidentval hållits.

Inte heller det parlament som valdes 2006 har förnyats. Bara lokalval har anordnats.

Abbas meddelade i april i år att de planerade valen i maj skulle skjutas upp. Enligt presidenten är det avgörande att de palestinier som bor i östra Jerusalem kan delta för att val ska hållas.

TT: Vad var beskedet nu?

– De säger att så fort Israel accepterar att palestinierna i östra Jerusalem får rösta, då kommer val hållas inom tre månader, säger Ann Linde.

Till saken hör också de politiska motsättningarna mellan Abbas parti Fatah och terrorstämplade Hamas.

Fatah kontrollerar delar av Västbanken och Hamas kontrollerar Gazaremsan. Organisationerna har legat i mer eller mindre öppen konflikt sedan valet 2006 och Hamas kritiserade det uppskjutna valet i år.

”Väldigt problematiskt”

Samtidigt tycker inte den svenska utrikesministern att frågan om val kan fortsätta vila i händerna på israelerna.

– Man måste hitta sätt att hålla val oavsett, kanske ta det i sekvenser. Vi diskuterade olika möjligheter. Om konsekvenserna blir att hela Gaza och hela Västbanken inte får rösta, då blir det väldigt problematiskt.

De palestinska ledarna uttryckte sig positivt om den nya israeliska regeringen, enligt Linde. Abbas nämnde exempelvis besöket av Israels försvarsminister Benny Gantz i augusti, vilket var det första mötet på den nivån på flera år.

– Abbas vill gärna att det kommer fler ministrar, utrikesministern och andra, för samtal, säger Linde och sammanfattar dagarna i Jerusalem och Ramallah:

– Ett utrikespolitiskt genombrott som ger Sverige möjlighet att spela en större roll.

Publisert: