Orkan

Vädjar i panik efter orkanförödelsen: ”Vi är fast”

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

Sociala medier fylls av nödropen från New Orleans – människor vädjar i panik när deras familj fastnat på vinden i översvämmade hus.

19-åriga Damari Weber koordinerar räddningsinsatser med privat båt på Twitter och han har fått tusentals adresser skickade till sig.

– Det är hjärtskärande, men jag gör vad jag kan för att hjälpa, säger han till Aftonbladet.

Orkanen Ida har orsakat massiv förstörelse i Louisiana. Flera hus har drabbats av översvämningar, och människor vittnar om vatten upp till midjan på flera håll.

Över en miljon människor i Lousiana är fortfarande utan ström, och man räknar med att det kan ta veckor att få tillbaka elen. Dessutom har mobilservice och nödnumret slutat fungera i stora delar av New Orleans.

Desperata invånare delar därför sina adresser på sociala medier efter att de blivit strandsatta på sin vind eller sitt hustak.

Damari Weber koordinerar räddningsinsatser i LaPlace utanför New Orleans.
LaPlace utanför New Orleans ligger under vatten.

”Snälla hjälp min familj! Jag har frågat kustbevakningen om hjälp, men jag är rädd att det tar för lång tid”, skriver en person.

”Det finns en nyfödd bebis på den här adressen. Snälla hjälp! Vatten kommer in snabbt”, skriver en kvinna, och uppdaterar med en bild på den stigande vattennivån. ”Vattnet har nått vindstrappan nu”.

En annan twittrar: ”Min mormor, faster och kusiner är fast på vinden. Huset är översvämmat”.

”Snälla, hjälp min bror, flickvän och bebis. Fast i hus och vattnet når upp till knäna”, postar en annan.

Flyttat till hotell

19-årige Damari Webers hem i LaPlace, en halvtimme utanför New Orleans, har blivit totalförstört i orkanen. Han och familjen har tvingats flyttat in på hotell.

– Jag är helt chockad. Men ärligt talat bryr jag mig inte om det materiella just nu. Det viktigaste är att alla jag känner är i säkerhet, säger han till Aftonbladet.

Bilar försöker ta sig fram genom vattenmassorna.
Översvämmade gator i LaPlace.

Trots att deras hus ligger i spillror, har han bestämt sig för att ägna all sin energi åt att hjälpa andra människor i sitt grannskap.

Under söndagskvällen var han en av dem som postade meddelanden på sociala medier om att hans familj äger en båt, och möjlighet att rädda andra.
”Om ni är fast i LaPlace – kontakta mig!”.

Natten mot måndagen sov han inte en blund. Han hittar bara fler och fler strandsatta familjer som behöver deras hjälp. Det plingar i mobilen med nya nödrop hela tiden.

– Folk hör av sig som tokiga. Jag tror jag fått över tusen adresser skickade till mig vid det här laget, mitt räddningsinlägg har delats över 10 000 gånger.

I twitter-trådarna hjälper andra honom genom att skapa kartor över adresserna som strömmar in. Sedan dirigerar Damari Weber sin farbror, som äger båten, till de olika hemmen.

Människor flyr sina hem.
Många av husen har blivit helt eller delvis förstörda.

– Det är hjärtskärande, men jag gör vad jag kan för att hjälpa. Även om vi inte hinner till alla adresserna, kanske det är någon annan som läser twitter-inläggen och hittar dem, säger han.

Vädjar om båtar

En familj i LaPlace som fastnat på sin vind intervjuades av den lokala tv-stationen WSDU innan deras mobilservice slutade fungera. De vädjade om att någon skulle skicka båtar för att rädda dem.

– När vi kom upp på vinden var vattnet precis under knäna. Om vattnet är så högt inne i huset, måste det vara minst midjehög utanför, säger Tiffany Miller till tv-kanalen.

Under ett möte i Vita huset säger president Joe Biden att en person har dött efter orkanen Ida, men han varnade för att ”den siffran kommer med stor sannolikhet öka”.

Louisianas guvernör John Bel Edwards.
Satellitbilderna visar hur orkanen Ida drar inöver USA.

Louisianas guvernör John Bel Edwards, som suttit i virtuellt möte med Biden, säger att orkanen lämnat katastrofala skador efter sig, men att myndigheterna gör framsteg, trots att det är svårt att ta sig fram.
– Vi är i ett livräddande läge, säger han.

Ett dussin räddningsbåtar från myndigheterna söker efter instängda invånare i Louisiana. Nationalgardet har meddelat att 5 000 soldater, 195 specialtruckar för högt vatten, 73 räddningsbåtar och 34 helikoptrar bidrar under räddningsoperationen.

Myndigheterna uppmanar människor att stanna där de är, och inte ge sig ut i kaoset för att leta efter instängda människor på egen hand.

”Det är farliga förhållanden som kan skapa ytterligare nödsituationer”, skriver Louisianas delstatspolis.

Samtidigt konstaterar delstatspolisen att det kommer ta tid för många att få hjälp, eftersom fallna träd, elledningar och översvämningar försvårar räddningsförsöken.

Damari Weber säger att han har fått mängder av meddelanden från tacksamma människor som kommit i säkerhet, tack vare han och hans farbrors sökinsatser.

Samtidigt är Damari medveten om myndigheternas uppmaning om att de inte borde ge sig ut, och istället låta räddningstjänsten sköta arbetet.

– Jag tycker det är fel. Många är desperata och sitter fast, vi som kan måste hjälpa till. Att rädda folk snabbt kan vara helt avgörande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

En miljon utan ström – går inte att ringa 911

Dödstalet väntas öka efter Idas framfart

ÄMNEN I ARTIKELN

Orkan

Översvämningar

New Orleans

Louisiana

Joe Biden