Sverigedemokraterna

Professor ger Lööf rätt om grundlagen: Oroande

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Annie Lööfs grundlagsutspel delas av professor Joakim Nergelius.

Han anser att SD skulle kunna driva igenom stora förändringar på området om de kommer till makten.

– Ungern är Sverigedemokraternas förebild, säger han.

Centerpartiet vill skydda den svenska grundlagen från snabba förändringar som Sverigedemokraterna kan genomföra om de kommer till makten.

– Vi får inte vara naiva inför att landets tredje största parti inspireras av de länder där vi nu ser att de inifrån monterar ner grundläggande fundament i den liberala demokratin, sa Annie Lööf i samband med sitt sommartal i måndags.

Grundlagsexperten Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, ger Annie Lööf rätt i att det är mycket lättare att ändra den svenska grundlagen jämfört med hur det ser ut i flera andra länder.

Annie Lööf.

Han delar också Lööfs farhågor om vad detta kan få för konsekvenser.

– Man ser oroväckande tendenser runt om i världen. Om man tänker sig att SD, KD och något mer parti skulle få majoritet i riksdagen för att genomföra förändringar, då är det lättare att göra det i Sverige än i andra länder, säger han.

Rätt att lyfta frågan

Nergelius säger att det inte råder någon tvekan om att Sverigedemokraterna inspireras av utvecklingen i Ungern, att landet är ett föredöme för partiet.

– Jag tycker inte det hon säger är en obefogad farhåga, det är rätt att lyfta frågan.

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.
Victor Orbáns Ungern är SD:s förebild, enligt Nergelius.

Sverigedemokraterna har under de senaste åren lämnat in flera riksdagsmotioner om grundlagsändringar. En återkommande motion tar upp att regeringsformen ska inledas med en berättelse om Sverige som land och svenskarna som folk. I motionen står det också att den nuvarande texten om att främja minoriteters egen kultur i Sverige är olycklig. ”En sådan grundsats försvårar den självklara principen att invandrare i Sverige ska assimileras, inte integreras”.

Jimmie Åkesson.

Flera motioner i riksdagen

Jimmie Åkesson lämnade en skriftlig kommentar igår:

”Det är tydligt att Annie Lööf inte förstår, eller mer sannolikt låtsas att inte förstå, vilka Sverigedemokraterna är eller vad vi vill. Jag tror att vi och Centerpartiet skulle kunna enas om många förslag kring att stärka demokratin. Värnandet om den svenska demokratin är Sverigedemokraternas starkaste ledstjärna och jag tror faktiskt att Annie Lööf innerst inne vet det."

Matheus Enholm (SD) gruppledare i konstitutionsutskottet:

 -Att jämföra med enbart Ungern blir närmast parodiskt när länder som Schweiz och Litauen har liknande skrivningar. Det är ingen som klagar på utvecklingen i Schweiz utan snarare tvärtom

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Annie Lööfs allvarsamma varning

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Centerpartiet

Aftonbladet

Annie Lööf