Nyheter

Europadomstolen: Aktivistmord dåligt utrett

Av: 

TT

Demonstrationer för den mördade ryska människorättsaktivisten Natalia Estemirova i Moskva 2009.
Demonstrationer för den mördade ryska människorättsaktivisten Natalia Estemirova i Moskva 2009.

NYHETER

Den framträdande ryska människorättsaktivisten Natalia Estemirova mördades i Tjetjenien i juli 2009. Nu har Europadomstolen (ECHR) i ett sedan länge åstundat rättsavgörande kommit fram till att Ryssland misslyckats med att utreda mordet ordentligt.

Aktivister har länge anklagat lokala tjetjenska myndigheter – ledda av den hårdföre ledaren Ramzan Kadyrov – för att ha kopplingar till kidnappningen och mordet på Estemirova.

Europadomstolen har inte funnit några bevis för statlig inblandning i mordet, konstaterar de nu. Däremot har Moskva misslyckats med att utreda fallet ordentligt, enligt ett uttalande från ECHR. Dessutom gav Ryssland inte Europadomstolen tillgång till den fulla brottsutredningen.

Natalia Estemirova försvann i juli 2009 strax efter att hon lämnat sitt hem i Groznyj, huvudstad i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Hennes kropp hittades samma dag i den angränsande delrepubliken Ingusjien. Ingen har ännu gripits för mordet, som jämte morden på journalisten Anna Politkovskaja och Putinkritikern Boris Nemtsov är ett av de mest högprofilerade i Ryssland på senare år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert: