Zelenskyj om nya attackerna mot civila: ”Terrordåd”

Publicerad 2022-07-14

I morse avfyrades ryska missiler mot staden Vinnytsia i Ukraina.

Minst 21 dödades i attacken varav tre av dem var barn, enligt ukrainska myndigheter.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj kallar attacken ”ett terrordåd”.

Tre ryska missiler har träffat en kontorsbyggnad och människor i bostadshus i staden Vinnytsia i centrala Ukraina på torsdagen. Det uppger ukrainska myndigheter, rapporterar AP.

En rysk ubåt ska kort därpå ha ”avfyrat Kalibr-kryssningsmissiler mot staden” skriver Kyrylo Tymosjenko, den biträdande chefen för Ukrainas presidentkontor, på Telegram.

Minst 21 människor har dött och ytterligare runt 100 har skadats i attackerna.

– I morse har ryska missiler träffat vår stad Vinnytsia, en vanlig, fridfull stad, sa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på en internationell konferens i dag.

I foton och videofilmer av attacken steg tjock svart rök ut ur en hög byggnad, efter vad som beskrivs som en av de dödligaste enstaka attackerna mot ett civilt mål sedan Ryssland invaderade, skriver Reuters.

Fördöms som krigsbrott

Den attackerade staden Vinnytsia ligger långt bakom frontlinjerna, cirka 25 mil sydväst om huvudstaden Kiev.

– Vad är det här om inte ett terrordåd? sa landets president Volodymyr Zelenskyj om attacken. Enligt honom siktade Ryssland mot civila på platser utan militärt värde.

Tre av dem som dog i attacken ska ha varit barn, enligt ukrainska myndigheter, och tjänstemän har kallat attacken för krigsbrott.

”Skydda sin egen säkerhet”

Attacken kom dagen efter att ett genombrott gjorts i samtalen mellan Moskva och Kiev om att frigöra ukrainsk spannmålsexport och underströk hur långt de två sidorna är från en fredsuppgörelse.

Det ryska försvarsministeriet, som förnekar att de medvetet har riktat in sig på civila, kommenterade inte omedelbart anfallet, skriver Reuters. Senare under dagen hävdade de att de använt högprecisionsvapen för att ”skydda sin egen säkerhet”.

Enligt guvernören i Vinnytsia-regionen, Serhiy Borzov, har ukrainska luftförsvarssystem skjutit ner ytterligare fyra missiler över staden.

En rapport av brittiska underrättelsetjänsten, som kom imorse, visar samtidigt att ryska styrkor tappat fart i den östra ukrainska regionen Donbass de senaste 72 timmarna. Där framgår att ryssarna riskerar att tappa det momentum de byggt upp efter att de intog staden Lysychansk i början av juli.