Dadgostar: Krav att V ingår i S-ledd regering

Av:  TT

Dadgostar (V) ställer krav på att ingå i en eventuell S-ledd regering. Arkiv.
Dadgostar (V) ställer krav på att ingå i en eventuell S-ledd regering. Arkiv.

Det är ett ”krav” att Vänsterpartiet ingår i en eventuell S-ledd regering efter valet. Det slår Nooshi Dadgostar fast för TT efter uppgifter om att partiet kan tänka sig att stå utanför en regering med S och C.

– Självklart, annars får vi ingen stabilitet i Sverige, säger hon.

I måndags kom Annie Lööf (C) med beskedet att hon och Centerpartiet är beredda att ingå i en eventuell S-ledd regering – med kravet att Vänsterpartiet hålls utanför ett ”organiserat budgetsamarbete”.

Under tisdagen rapporterade Aftonbladet att Vänsterpartiet kan tänka sig att släppa sina krav om att ingå i en sådan regering i utbyte mot inflytande över statsbudgeten.

Ser det som självklart

V-ledaren Nooshi Dadgostar förmedlar ett helt annat budskap – och ser det som självklart att Vänsterpartiet ska ingå i en eventuell vänsterregering efter valet.

– För svensk stabilitet behöver alla fyra partier sitta i en regering, och det är ett krav att förstås också vi gör det. Det är helt naturligt i en parlamentarism, säger Nooshi Dadgostar till TT.

Magdalena Andersson säger att hon tycker att Annie Lööfs besked, som hon lämnade till Dagens Nyheter under måndagen, är bra. Samtidigt har hon ännu inte tagit ställning till vilka som kommer sitta i en eventuell S-ledd regering.

Behövs färre låsningar

– Sverige och svensk politik behöver färre låsningar, och inte fler. Det som Annie Lööf gjorde i går var ju att skapa öppningar, säger Magdalena Andersson.

– Det är stor sannolikhet att det kommer att vara en komplicerad parlamentarisk situation efter valet. Alla politiker som bidrar till att skapa öppningar, snarare än låsningar, välkomnar jag.

Delar av Centern är kritiska till att partiet redan innan valet öppnar för att sitta i en S-regering, och att man i stället bör stödja det alternativ som ger mest C-politik.

Annie Lööf svarar att man står öppen för samarbete med både S och M, ”så länge man inte ger SD direkt inflytande över regeringsmakten”.

Publisert: