Lööf tar inte V:s ministerkrav på allvar

Lööf tar inte Nooshi Dadgostars ministerkrav på allvar.

Det säger hon i SVT:s ”Utfrågningen” under torsdagskvällen.

– Vi kommer inte att medverka till någon vänsterpolitik, säger hon.

Under Aftonbladets partiledardebatt under onsdagen sa V-ledaren Nooshi Dadgostar att det är ett absolut krav att partiet får ministerposter för att stödja Magdalena Andersson som statsminister.

Nu svarar Annie Lööf på Dadgostars besked. I SVT-programmet ”Utfrågningen” säger Lööf att hon inte tar kravet på allvar.

– Jag kommer inte att släppa fram en regering som ger SD inflytande. Jag kommer inte heller medverka till eller släppa fram en regering som Vänsterpartiet sitter i, säger hon.

Öppnar dörren för Moderaterna

Annie Lööf menar att Magdalena Andersson är bäst lämpad som statsminister, eftersom hon är beredd att samarbeta med flera partier.

Samtidigt understryker Lööf att hon inte stänger dörren till M-ledaren Ulf Kristersson om han klipper banden till Sverigedemokraterna.

– Hela den här mandatperioden har vi samarbetat med Socialdemokraterna. Jag hade gärna sagt ja till Ulf Kristersson också. Men han har stängt dörren och fördjupat sitt samarbete med SD, förklarar Lööf.

Sätter C, S och M i samma regering

I ett segment av programmet ska C-ledaren bygga sin egen regering.

Även om hon påpekar att det inte är särskilt sannolikt sätter hon vid ett tillfälle S, M och C i samma regering.

– Vi lyfter upp honom här, säger Lööf och syftar på Ulf Kristersson.

Men du själv tror inte heller på det här egentligen? Det är inte realistiskt att sätta de två stora rivalerna i det här valet i samma regering, säger programledaren Camilla Kvartoft.

– Det här är faktiskt vad jag tror att Sverige behöver och vad mina väljare helst skulle vilja se, svarar Lööf.

Lööfs pik: ”Fint att du försvarar dem”

Under sändningen pikade Annie Lööf programledaren Anders Holmberg.

Lööf fick frågan om vilken typ av sakpolitik hon befarar kommer att genomföras om M, KD och L tar stöd av SD för att bilda regering. C-ledaren svarade att hon ser hur de tre borgerliga partierna anpassar både sin politik och retorik efter ”den kontext som Sverigedemokraterna befinner sig i”.

Hon tar bland annat upp SD:s förslag om återvandring. Hon säger även att SD ”vill kasta ut invandrare” och ”utvisa hela familjer för att storebrorsan har begått ett brott”

Anders Holmberg påpekar då att SD inte skulle ställa upp på den beskrivningen av deras politik.

– Det är fint att du försvarar dem, kontrar Lööf.

Publisert:

LÄS VIDARE