Protester över husras möts med tårgas

Av:  TT-AFP

Myndighetspersoner, däribland vicepresident Mohammad Mokhber (andra personen från höger) inspekterar husraset i Abadan i Iran.
Myndighetspersoner, däribland vicepresident Mohammad Mokhber (andra personen från höger) inspekterar husraset i Abadan i Iran.

Iranska säkerhetsstyrkor använde tårgas mot demonstranter som visade sitt raseri över ett husras som krävde minst 28 människors liv.

Byggnaden Metropol i Abadan i sydvästra Iran var under uppförande och skulle bli tio våningar högt. Men i måndags kollapsade huset och enligt den senaste officiella dödssiffran omkom 28 personer.

Fler människor kan ha befunnit sig i byggnaden, som raserades helt.

Byggolyckan är en av de allvarligaste som inträffat i Iran, och den väcker ilska hos invånare i staden. De skyller olyckan på inkompetent ledarskap och bristande styrning, och protesterna som pågått i tre dagar växer i styrka.

Myndigheterna är medvetna om missnöjet, och vicepresident Mohammad Mokhber har uttryckt sin medkänsla med de anhöriga till offren under ett besök på olycksplatsen.

Inrikesminister Ahmad Vahidi befann sig i Abadan på lördagen och bekräftade då ytterligare två dödsfall, skriver statliga nyhetsbyrån Irna. Däremot finns inga uppgifter om hur många som saknas.

Men under natten mot lördagen tröt tålamodet åter hos befolkningen, och polis avfyrade tårgas för att skingra demonstranter. Polis sköt också varningsskott.

Protesterna har pågått i tre dagar och sprids till flera andra städer, till bland annat Isfahan, Yazd och Shahin Shahr.

I ett ovanligt utspel från Irans högsta ledning valde ayatolla Ali Khamenei att gå ut med budskapet att de ansvariga ska gripas och straffas.

Publisert: