Yuris familj utplånades av rysk granat: Hon hade precis lärt sig skratta

Publicerad 2022-06-01

Yuri Goldan, 30, var på väg hem från affären när han hörde explosionen.

En rysk granat hade utplånat hela hans familj – tre månader gamla Kira, hustrun Valarie och hans svärmor dog.

– Min dotter hade precis lärt sig skratta, säger Yuri till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Kira blev bara tre månader gammal när hon dog i en rysk raketattack. Yuri Glodan, en 30-årig bagare från Odessa, fick hela sitt liv omkullkastat när hans familjs lägenhet träffades en lördag i april.

Yuri Goldan var på väg för att handla mat när han hörde en enorm explosion. Han försökte genast ringa sin fru som inte svarade, så han skyndade sig hem. Katastrofen var ett faktum.

Hans tre månader gamla dotter, hans fru Valarie och hans svärmor dödades i attacken. Tre generationer blev utplånade inom loppet av några sekunder.

– Jag har svårt att hitta ord. Smärtan är lika djup i dag som då. 

Yuri med dottern Kira.

Yuri famlar efter ord. Flackar med blicken. Säger att det är svårt att prata om.

Lite senare skickar han ett meddelande där han försöker sätta ord på sina känslor.

”Bara insikten att min dotter Kira aldrig kommer se solen igen, aldrig le igen, aldrig säga pappa eller mamma för första gången, hon fick aldrig veta vad livet är. Min vackra lilla ängel. Hennes små händer kommer inte hålla i leksaken längre. Och min fru. Jag hade letat så länge efter henne. Och när vi väl fått vår flicka ville vi bara bygga en framtid ihop.”

Dagen då allt förändrades

Lördagen den 23 april började som en varm och fin vårdag i påsktider. Men den slutade med blod, död och total förstörelse.

Höghuset i Odessa ska ha träffats av raketer och minst åtta personer rapporteras ha dött. Det ukrainska parlamentet la strax efter attacken ut en bild på Yuris fru och barn och skrev att Ryssland är en terroriststat.

– Vi ville bara leva ett vanligt liv i fred. Vi ville bygga en framtid tillsammans och uppfostra vår flicka. Vi förstod att kriget var allvarligt men inte att det skulle kunna drabba oss på det här sättet.

Civila fortsätter att dödas i kriget

Enligt UNHCR har över 4 000 civila hittills dött i kriget. Och över 200 av dessa ska vara just barn.

Nu har Yuri tvingats begrava sin familj. Hans hem är sönderbombat och hans framtid är oviss. Han bor just nu i Odessa men vet inte om han kommer orka bo kvar i staden där hans familj dödades. Yuri arbetar som bagare och har lite smått börjat jobba igen, något som han beskriver som svårt. Men han har bestämt sig för att berätta om vad som hänt hans familj. För att världen inte ska glömma bort vad som händer i hans land.

– Ryssland måste stå till svars för all terror och mord, men jag förstår att det inte kommer ge mig min familj tillbaka.

Valerie och Kira – båda dog i attacken.