Politiska krisläget är ett av ämnena i debatten

Publicerad 2022-06-05

Partiledarna drabbade i kväll samman i TV4:s partiledardebatt.

Ämnena var det politiska krisläget med misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson, skolan, integrationen och migrationen.

Kvällens vinnare var Liberalernas Johan Pehrson, enligt de första uppgifterna från Aftonbladet/Demoskop.

 • Oskar Forsberg
  5 juni 202222.15

  Här är betygen på partiledarna enligt Aftonbladet/Demoskop:

  Johan Pehrson (L) 3,4

  Ebba Busch (KD) 3,3

  Magdalena Andersson (S) 3,3

  Ulf Kristersson (M) 3,2

  Jimmie Åkesson (SD) 3,1

  Nooshi Dadgostar (V) 2,9

  Annie Lööf (C) 2,7

  Per Bolund (MP) 2,1

 • Oskar Forsberg
  5 juni 202222.08

  Johan Pehrson (L) vann kvällens partiledardebatt. Detta enligt en undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet.

 • Nivette Dawod
  5 juni 202221.54

  Och med de heta ordväxlingarna avslutas partiledardebatten i TV4. Men ni får gärna kika på vår livesändning i tv-spelaren här ovanför för efteranalyser.

 • Nivette Dawod
  5 juni 202221.51

  Jimmie Åkesson (SD):

  – Hade ni, och jag säger ni, för Johan Pehrsons Liberalerna är lika ansvariga, skött invandringspolitiken, så hade inte många invandrare varit ett problem. Men nu har vi invandring från Ukraina, då ska vi inte ta emot andra invandrare.

  Ebba Busch (KD):

  – Var finns medmänskligheten i att vi har enorma parallellsamhällen?

  Annie Lööf (C):

  – Man har kastat humanismen och medmänskligheten överbord för att komma överens med ett främlingsfientligt parti. Jag tycker det är ett svagt ledarskap.

  Ebba Busch (KD):

  – Hur är det medmänskligt att små barn uppmuntras till att vara ankarbarn? Vi vill inte att barn utnyttjas för att ni ska leka godhetsivrare.

  Nooshi Dadgostar (V):

  – Det som är så fantastiskt är att Jimmie Åkesson stöttar en liberal som vill öka klyftorna enormt i Sverige. Han vill krossa allt det som är Sverige. Det är det som är problemet, så försöker han skylla på alla andra.

  Per Bolund (MP):

  – Han vill inte hjälpa människor här, han vill inte hjälpa andra, han vill inte ha någon klimatpolitik.

  Jimmie Åkesson (SD):

  – Tänk att jag står för allt ont i världen. Fast det är ni som har suttit i regering.

 • Nivette Dawod
  5 juni 202221.47

  Ebba Busch (KD):

  – För det första måste vi ha ett regeringsalternativ som är ense. Det är uppenbart att Magdalena Andersson har ett totalt splittrat regeringsunderlag. Låt er inte luras att de stramat åt, tre till fyra gånger fler asylsökande tar vi emot jämfört med våra grannländer. Vi har 100 000 personer som vistas illegalt i Sverige. Där har man kraftigt skurit ner på inre utlänningskontrollerna i Sverige.

  Per Bolund (MP):

  – Det är lätt att låtsas att man är överens om alla partier på högersidan kopierar SD:s politik som sin egen. Det är skrämmande det man hör, hur man ska behandla människor osolidariskt, inte hjälpa människor i nöd. När vi ser människor vilja hjälpa personer från Ukraina, då ska vi ta vara på den entusiasmen.

  Jimmie Åkesson (SD):

  – När man har en så stor invandring, det kommer hit hundratusentals människor som ska ha del av välfärden men inte bidrar till den, då blir det obalans. Det är inte medmänsklighet det här handlar om, det är en bisarr idé att inte man kan hjälpa människor om de inte kommer hit.

  Annie Lööf (C):

  – Det är beklagligt att mina tre allianskolleger valt att lägga sig platt för SD:s politik. Det här valet handlar om värderingar, där man behåller medmänskligheten, ordning och reda och inte slänger den överbord.

  Johan Pehrson (L):

  – Jag och Jimmie Åkesson är inte eniga om kvotflyktingarna. Problemet är att vi har anhöriginvandring där man gör för mycket undantag, det kan vi vässa.

LÄS VIDARE