19-åring döms för mord i Husby

TT

Publicerad 2022-03-04

Illustration från förhandlingen mot de fyra mordåtalade männen. Arkivbild.

Mannen jagades genom Husby centrum i nordvästra Stockholm och sköts till döds med flera skott av två maskerade män på elcyklar. Nu döms en 19-åring till fängelse i nio år och tio månader för mordet.

Det var under en eftermiddag maj förra året som flera personer blev vittnen till mordet som Solna tingsrätt beskriver som en avrättning. Under jakten avlossades minst 20 skott mot 28-åringen som träffades av flera och senare avled.

Fyra män åtalades för inblandning i mordet. En av dessa, en 19-årig man, döms nu till för mord medan de övriga tre frias i brist på bevisning.

Får straffrabatt

Enligt Solna tingsrätt uppgår straffvärdet till livstids fängelse, men då den dömde mannen endast var 18 år vid tillfället för skjutningen får han ett mildare straff.

”Några förmildrande omständigheter finns inte. Med hänsyn till den åtalades ålder vid gärningen, 18 år, uppgår straffvärdet till tio års fängelse. På grund av att han har varit häktad med restriktioner i drygt åtta månader sätts straffet ned till nio år och tio månader”, säger rättens ordförande Margareta Molin Stenberg i ett pressmeddelande.

Koppling till nätverk

Tingsrätten slår fast att mordet har en koppling till ett kriminellt nätverk i området.

Enligt åklagaren samarbetade de fyra för att mordet skulle kunna utföras – två av dem ska ha hållit målsägaren under uppsikt och skickade vidare information om var offret befann sig till de två män som sedan sköt honom.

Hela händelseförloppet spelades in av polisens övervakningskameror, men enligt tingsrätten har den andra misstänkte skytten inte kunnat pekas ut med tillräcklig säkerhet för att kunna fällas.

Samtliga fyra åtalade har nekat till anklagelserna.

ANNONS