Hesa Fredrik testades på måndagen

Klockan 15 ljöd sirenen över Sverige.

Men det fanns ingen anledning till oro.

Det var Hesa Fredrik som testades – som vanligt.

Hesa Fredrik eller mer formellt VMA, viktigt meddelande till allmänheten, tjuter klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Men Hesa Fredrik kan ljuda vid andra tillfällen också.

Som 9 juli 2017 då larmet drogs igång av misstag över Stockholm vid tiotiden på kvällen och mängder av oroliga invånare ringde polis och 112.

Meningen var att det skulle vara ett tyst test på SOS Alarm, men ”den mänskliga faktorn” blandade sig i.

– Någonstans har det brustit i rutinerna och vi håller på att utreda vad som gick fel, sa den då vikarierande generaldirektören Nils Svartz.

Larmet kan ljuda när det är extremväder.
Larmet kan ljuda när det är extremväder.

Ett par dagar senare meddelade SOS Alarm att alla interna ”tysta test” ställts in.

Det är inte enda gången larmet fallerat.

Förra året, när Hesa Fredrik fyllde 90, var det knäpptyst i fem skånska kommuner när VMA skulle testas. Den gången glömde räddningstjänsten trycka på en knapp.

– Det lutar åt att det är jag som har missat det. Jag har inte tryckt på någon knapp och det är jag som ska göra det, sa Mats Nilsson på räddningstjänsten syd i Hyllie till P4 Malmöhus då.

Strax efter ändrades rutinerna till att vara dubbelbemanning vid testen och dessutom skickas en påminnelse till ansvarig knapptryckare i tjänstetelefonen.

De senaste åren har ”Hesa Fredrik” utsatts för sabotage och stölder fler gånger. Reparationerna har kostat MSB runt en kvarts miljon.

Viktigt meddelande till allmänheten, även kallad Hesa Fredrik.
Viktigt meddelande till allmänheten, även kallad Hesa Fredrik.
Publisert:

LÄS VIDARE