Vårberg

Samtliga frikänns för kidnappning av 16-åringen i Vårberg

Av: 

Manne Berggren Wiklund

Sex personer frikänns för kidnappningen av en 16-åring i Vårberg.
Sex personer frikänns för kidnappningen av en 16-åring i Vårberg.

NYHETER

En 16-årig pojke kidnappades och misshandlades grovt i Vårberg tidigare i år.

Enligt åtalet tvingade kidnapparna pojkens familj att betala stora pengar innan han släpptes, svårt skadad.

Sex personer åtalades men i dag frikändes samtliga från misstankarna om människorov.

Natten den 21 maj lurades 16-åringen till en plats i Vårberg, söder om Stockholm. Där kidnappades han av flera unga män som tvingade honom att ringa till sina anhöriga för att be om stora summor pengar.

Annars sa kidnapparna att han skulle dödas eller skadas, står det i åtalet mot de sex misstänkta gärningsmännen, alla mellan 18 och 22 år.

Svimmade av misshandeln

16-åringen misshandlades under kidnappningen med slag och sparkar mot huvudet. Han ska under misshandeln även ha svimmat flera gånger. och ha hotats med knivar och andra vapen.

Hans anhöriga betalade till slut lösensumman och pojken släpptes fri tidigt på morgonen. Då väntade polisen på honom och han återfanns svårt skadad men vid liv.

I åtalet skrev åklagaren att misshandeln bör bedömas som grov då ”gärningen varit livsfarlig, gärningsmännen tillfogat svår kroppsskada och de misstänkta visat särskild hänsynslöshet och råhet.”

Tillhör kriminellt nätverk

Sex personer greps av polisen och åtalades, bland annat för människorov, grov misshandel och försök till grov utpressning. Flera av dem ska enligt åtalet ha kopplingar till ett kriminellt nätverk. Alla har tidigare förnekat brott.

Frikänns men döms för annat

Samtliga sex som stått åtalade friades i dag, fredag, av Södertörns tingsrätt för misstankarna om människorov då det inte gått att bevisa att det var någon av dem som fört bort 16-åringen, eller att någon av dem deltagit i planeringen av kidnappningen.

Däremot döms en av dem för medhjälp till människorov till sex månaders fängelse.

Två av de sex döms till 1 år och 2 månader, respektive 10 månaders fängelse för grov misshandel.

Övriga frikänns för grov misshandel. Tingsrättens bedömning är att flera personer kom och gick under den tid som 16-åringen var kidnappad och att det inte går att bevisa vilka som befann sig på platsen under misshandeln.

Ytterligare en av de sex åtalade döms till fyra månaders fängelse för försök till grov utpressning. Han försökte hota 16-åringens familj att betala 30 000 kronor och kan dömas då det kunnat bevisas att han befann sig på den plats, vid den tidpunkten, där lösensumman skulle betalas.

Samtliga sex personer döms även för ringa narkotikabrott.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårberg

Kidnappning

Stockholm

Våldsbrott

Södertörns tingsrätt