Första krigsbrottsrättegången: ”Jag beordrades skjuta”

Den 21-årige stridsvagnsföraren sköt ihjäl en civil 62-årig ukrainare, enligt åklagaren.

Nu ställs den förste ryske soldaten inför rätta för krigsbrott i Ukraina.

– Jag beordrades att skjuta. Jag avfyrade en automatsalva, han föll. Sedan körde vi vidare, säger 21-åringen.

Bild från den första krigsbrottsrättegången i Kiev.
Bild från den första krigsbrottsrättegången i Kiev.

Rättegången mot 21-åringen inleddes i Solomenskij-domstolen i Kiev i fredags. Det är den första krigsbrottsrättegången i Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari.

I en förhörsvideo berättar den 21-årige stridsvagnsföraren själv om händelsen den 28 februari, i byn Tjupachovka utanför Sumy i nordöstra Ukraina.

21-åringens stridsvagnskolonn ska ha attackerats av ukrainska trupper. När ryssarna drog sig tillbaka ska 21-åringen och några andra soldater ha stulit en Volkswagen-bil och kört in i byn Tjupachovka. Där fick de syn på en civil ukrainsk man, som pratade i mobil medan han cyklade.

– Jag beordrades att skjuta. Jag avfyrade en automatsalva, han föll. Sedan körde vi vidare, säger 21-åringen i videon.

Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktova, till vänster, här med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Butja i tisdags.
Ukrainas statsåklagare Iryna Venediktova, till vänster, här med Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i Butja i tisdags.

62-åringen träffades i huvudet och dog på platsen, bara några tiotal meter från sitt hem, uppgav åklagaren enligt sajten Grati.

Under den inledande domstolsförhandlingen på fredagen skedde inga förhör. Rättegången fortsätter den 18 maj, meddelade domaren enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den 21-årige ryske soldaten riskerar att dömas till mellan 10 års och livstids fängelse.

Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova hävdar att över 11 000 fall av ryska krigsbrott redan är under utredning, och att 40 misstänkta identifierats hittills.

– Mitt mål är att se till att Putin och hans styrkor får betala för vad de har gjort. Även om domstolar runtom i världen arbetar för att hålla Ryssland ansvarigt så kommer det mesta av utredningarna och åtalen att ske i Ukraina, har Iryna Venediktova tidigare sagt.

Ryska myndigheter förnekar att deras soldater begått krigsbrott, och hävdar att Ukraina ägnar sig åt förtal.

Publisert:

LÄS VIDARE