”Jag hade hellre varit med i ’Let’s Dance’”

Frasse möter Vänsterpartiets Ilyas Hassan

Ilyas Hassans bror blev mördad.

Själv önskar han att han slapp engagera sig politiskt.

– Jag brukar säga att jag hellre hade varit med i ”Let’s Dance” eller ”Sveriges mästerkock”, säger han till Aftonbladet.

Ilyas Hassan, 30, är född och uppvuxen i Husby. Han sitter i Vänsterpartiets partistyrelse och betraktas som ett av partiets framtidsnamn. Han tar emot oss på Folkets Husby, en medborgardriven mötesplats mitt i centrum.

– Har man växt upp här är det svårt att inte bli politiskt engagerad på ett eller annat sätt. Husby är ett sådant område som i princip alla politiker känner till, och alla pratar och har åsikter om, säger Ilyas Hassan.

Ilyas Hassan, 30, ses som ett av Vänsterpartiets framtidsnamn.
Ilyas Hassan, 30, ses som ett av Vänsterpartiets framtidsnamn.

Ilyas lyfter fram Husbykravallerna som exempel, då hundratals bilar sattes i brand efter att en 69-årig man skjutits till döds av polisen. Året var 2013 och Ilyas arbetade som trygghetsvärd under upploppen.

– Men jag tänker också på att Husby på olika sätt hotats av privatiseringen. Vårdcentralen privatiserades för några år sedan. Husbybadet vara nära att säljas ut. Många kommunala fastigheter har sålts ut till privata aktörer. Alla de här sakerna har lett till att jag blivit politiskt engagerad, även om jag inte ville det från början.

Varför ville du det inte?

– Jag brukar säga att om jag hade fått välja hade jag hellre deltagit i ”Let’s dance” eller ”Sveriges mästerkock”. Men bara i det här området är det tio personer jag växt upp med som har mördats. Omständigheterna och samhällsutvecklingen har gjort mig tvungen att engagera mig. 

En av personerna ur Ilyas uppväxt som inte finns längre är hans storebror Abdirahim Hassan, som också var engagerad i Vänsterpartiet. Han sköts till döds i Somalias huvudstad Mogadishu, dit han åkt för att kämpa för demokratin.

– Det gjorde att jag blev mer politiskt engagerad. Jag kom i kontakt med människor som hade det tufft. Mycket av det jag engagerade mig i handlade om migrationsfrågor. Hur kommer det sig att det är på det här sättet för så många som bor i det här landet? Att så många ensamstående föräldrar får slita hårt för att få ihop ekonomin? Att vi har en utbredd ojämlikhet? Ojämlik skola. Pensionärer som har det tufft ekonomiskt trots att de jobbat hela sina liv. De där tankarna började växa efter min brors bortgång.

Du var med och grundade organisationen Förorten mot våld. Kan du berätta om det engagemanget?

 – Det här var 2016. Det var två bröder som mördades mitt på dagen på ett kafé i Rinkeby. Det var kanske inte första gången någon sköts ihjäl. Men det var nog första gången någon mördades på det sättet. Två bröder sköts i ett kafé, mitt bland allmänheten. Det skapade en frustration hos många. Man kände att det här var droppen. Vi vill inte att unga män skjuter ihjäl varandra. Det är helt förfärligt.

Hur kommer det sig att du lämnade den?

 – Jag kände att jag ville testa annat. Jag hade gjort det jag kunde göra och ville lämna över facklan till någon annan. Då ville resten av styrelsen också avgå. De var trötta och utbrända och kände att folk skjuts ihjäl trots att vi kämpar. Det skedde inga förändringar.

Vad har du för fritidsintressen?

– Jag gillar att vara ute i naturen och promenera eller jogga. Umgås med vänner. Läsa böcker. Simmar gör jag väldigt sällan, men det tycker jag faktiskt om. Det jag gör i mitt engagemang är också mina fritidsintressen. Mycket politik. 

Kommer du vara politiker resten av ditt liv?

– Jag vet inte. Men jag kommer definitivt vara politiskt aktiv under en lång period. Just nu trivs jag med det jag gör

Så det blir inget ”Let’s dance”?

– Inte just nu. ”Let’s dance” och ”Sveriges mästerkock” får vänta.

Publisert:

LÄS VIDARE