Aftonbladet/Demoskop

Aftonbladet/Demoskop: Lägsta stödet för Miljöpartiet på 16 år

Av: 

John Granlund

NYHETER

Miljöpartiet backar i senaste Aftonbladet/Demoskop-mätningen.

Med 3,0 procent har partiet det svagaste stödet i undersökningen på 16 år – och hamnar återigen under riksdagsspärren.

– Det är väldigt anmärkningsvärt med tanke på klimatfrågans position just nu, säger Anders Lindholm, senior advisor på Demoskop.

Miljöpartiet sjunker allt djupare i Aftonbladet/Demoskops mätningar.

I september hade partiet ett stöd på 3,5 procent. Nu i oktober är MP nere på 3,0 procent.

Inte sedan 2005 har Miljöpartiet haft ett svagare stöd i Demoskops väljarundersökning.

– Det är klart att det här är kritiskt för Miljöpartiet med tanke på att det står ett val inför dörren. Jag kan tänka mig att regeringsmakten nog har kostat en hel del och att partiet hade mått bättre av att vara i något slags opposition snarare än att sitta i regeringsställning. Sen har språkrören inte heller särskilt stort förtroende och det adderar till problemet, säger Anders Lindholm på Demoskop.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.

Miljöpartiet ligger, enligt resultatet i mätningen, en procentenhet under riksdagsspärren.

Anders Lindholm menar att ett av partiets problem är att miljö- och klimatfrågorna är så pass internationella att Miljöpartiet har svårt att gör sig trovärdiga i väljarnas ögon.

– Man tror nog att Miljöpartiet i Sverige har ganska små möjligheter att påverka klimatet och här behöver man återta trovärdigheten och uppfattas som mindre av symbolpolitiker.

Om Miljöpartiet framöver sjunker ännu djupare i opinionen kan det bli svårt för partiet att ens hoppas på några stödröster från väljare som egentligen har andra vänsterpartier som förstahandsval.

– Är man något under tre procent så minskar benägenheten att stödrösta eftersom det kan vara en bortkastad röst. De som stödröstar måste ju tro på projektet att lyckas få in partiet, säger Anders Lindholm.

Aftonbladet/Demoskop i oktober.

Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör, säger att partiet behöver bli bättre på att visa varför just deras förslag innebär lösningar på hur Sverige ska hantera en klimatomställning.

Vad ska ni göra för att hålla er kvar i riksdagen?

– Vi kommer att behöva jobba ännu hårdare för att sätta fokus på de frågor vi ser är så oerhört viktiga. Klimat och miljö, naturligtvis, men också jämställdhetsfrågor och rättvisefrågor och att få bukt med den grova brottsligheten vi ser i sverige i dag, säger hon.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Väljarna väntar på ”Magda”

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Miljöpartiet

Märta Stenevi

Opinionsundersökningar