Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elise, Lisa

Danska förslaget: Slutdejtat för livstidsfångar

Uppdaterad 2021-09-20 | Publicerad 2021-09-19

Livstidsfångar ska inte få dejta från fängelset.

Det föreslår den danska regeringen som vill få bukt med problemet ”fängelsegroupies”.

– Vi vill inte att fängelserna ska vara en dejtingcentral, säger Danmarks justitieminister Nick Haekkerup till BT.

Enligt det förslag som nu lagts fram ska de som dömts till livstids fängelse inte få inleda ett nytt förhållande under sina första tio år bakom galler.

– Vi har sett fruktansvärda exempel de senaste åren på fångar som begått avskyvärda brott och som kontaktar unga människor för att få deras sympati och uppmärksamhet, säger justitieminister Nick Haekkerup i ett uttalande.

Inga brev eller telefonsamtal

Både brevväxling och telefonsamtal med personer som de dömda inte känner sedan tidigare förbjuds, enligt förslaget. Inte heller ska livstidsdömda få skriva fritt om sina brott på sociala medier, eller prata om dem i podcasts.

– Vi vill inte att fångarna ska kunna använde våra fängelser som dejtingcentraler eller medieplattformar för att skryta om sina brott, säger Haekkerup.

Peter Madsen, skyldig till mordet på svenska journalisten Kim Wall, har brevväxlat i fängelset.

Madsen brevväxlade med 17-åring

I bakgrunden till förslaget finns Kim Walls mördare Peter Madsen, som avtjänar sitt livstidsstraff på Herstedvester-fängelset utanför Köpenhamn.

Madsen dömdes 2018 till livstids fängelse för mordet på svenska journalisten Kim Wall.

Det har framkommit att Madsen under en period haft kontakt med en 17-årig flicka. Flickan har berättat att hon blev förälskad i Madsen efter att de pratat i telefon och skrivit brev under två års tid.

Den kontakten fick emellertid ett tvärt slut när det visade sig att Peter Madsen gift sig med ryska Jenny Kurpen.

Oppositionen stöder förslaget

Motionen innehåller också ett förslag om att livstidsdömda måste sitta tio år i fängelse innan de får släppas ut på permission. I dag gäller mellan två och fyra år.

Förslaget har fått stöd av oppositionen och ser ut att bli verklighet. Nu har justitieministern skickat förslaget för utskottsbehandling.

Det väntas klubbas igenom i höst och då införas från januari 2022.

 

ANNONS

Följ ämnen i artikeln