Uppgifter: M-ledamotens kontakt med 15-åringen – började med läxhjälp

Riksdagsmannens kontakt med flickan började med läxhjälp när hon var 15 år.

Det uppger flera av varandra oberoende källor för Aftonbladet.

– Det har varit en tung börda för henne men till slut tog hon mod till sig och berättade för Moderaterna, säger en person med insyn.

I snart en vecka har Moderaternas rikskansli utrett en av sina egna riksdagsledamöters misstänkta kontakter med en minderårig flicka.

Misstanken gäller olämpliga sexuella kontakter med flickan på digitala plattformar, som ska ha pågått en längre tid.

Enligt Aftonbladets uppgifter var det flickan själv som kontaktade en högt uppsatt partiföreträdare och bad om ett möte.

Hjälpte flickan med läxor

Aftonbladet har haft samtal med flera av varandra oberoende personer som har god insyn i fallet. De lämnar samstämmiga uppgifter om att kontakten mellan riksdagsmannen och flickan inleddes för att han skulle hjälpa flickan med hennes läxor. Hon var då 15 år gammal.

– Det här utvecklades småningom på hans initiativ. Han bad om nakenbilder och sex, säger en uppgiftslämnare med insyn i fallet.

Mötet mellan Moderaterna och flickan skedde enligt Aftonbladets uppgifter i onsdags förra veckan. På mötet deltog högt uppsatta representanter från både Moderaterna och Muf, Moderata ungdomsförbundet, där flickan varit aktiv.

Aftonbladet har under flera dagar sökt samtliga som deltog i mötet men ingen har velat uttala sig.

Intern utredning

Efter mötet har dessutom ytterligare en kvinna vänt sig till partiet för att vittna om riksdagsmannens beteende men i de fallen ska inte någon internutredning ha inletts.

I fredags bekräftade Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att det pågår en intern utredning mot riksdagsledamoten. Utredningen hanteras enligt uppgift av en tjänsteman i chefsställning på Moderaterna som tidigare lett utredningar om misstänkta sexuella kränkningar inom partiet.

Moderaterna vill inte kommentera den pågående utredningen eller partiets tidsplan.

– Vi har ingenting mer att säga i nuläget, jag får hänvisa till tidigare kommentarer av Gunnar Strömmer, säger Niklas Gillström, presschef på Moderaterna.

Tar uppgifterna på allvar

Partisekreterare Gunnar Strömmer sa i en intervju med Aftonbladet i fredags:

– Vi har nåtts av uppgifter av det här slaget och vi tar alltid det på allvar. Nu får vi försöka reda ut vad som har hänt. Vi har interna rutiner för hur vi ska hantera den här typen av händelser, säger Gunnar Strömmer.

Har ni gjort en polisanmälan?

– Det har vi inte gjort. Vi har fått del av uppgifter precis nyligen, nu ska vi reda ut vad som har hänt.

På tisdagsmorgonen hade ännu inte någon polisanmälan kommit in till polisens avdelning för särskilda utredningar som hanterar utredningar där riksdagsledamöter misstänks för brott.

När Aftonbladet pratade med den aktuella riksdagsmannen i torsdags dementerade han all kännedom om ärendet. Aftonbladet har sedan dess sökt honom på nytt med de nya uppgifterna men han har inte återkommit.

Niklas Gillström, presschef på Moderaterna.
Niklas Gillström, presschef på Moderaterna.
Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.
Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.
Publisert:

LÄS VIDARE