Råttor invaderar bostadsområden i Göteborg

Av:  TT

Råttor är ett växande problem i Göteborgsområdet. I fjol fångades över 100 000 råttor och möss i Göteborg med kranskommuner. Arkivbild.
Råttor är ett växande problem i Göteborgsområdet. I fjol fångades över 100 000 råttor och möss i Göteborg med kranskommuner. Arkivbild.

Råttor är ett växande problem i Göteborgsområdet.

I fjol fångades över 100 000 råttor och möss i Göteborg med kranskommuner, skriver Hem&Hyra.

Nu föreslås att staden ska anställa en råttsamordnare.

Många bostadsområden i Göteborgsområden invaderas av råttor och möss. Orsaken tros vara sopor som ställs utanför soprum samt hushållssopor som slängs i offentliga papperskorgar liksom fågelmatning .

Hyresvärdar försöker stävja problemet med informationskampanjer och olika fångstmetoder. Smarta avloppsfällor har blivit en metod att försöka hantera problemet.

2020 fattade politikerna i Göteborg beslut om en ”råttmiljon” för att kartlägga situationen och ta fram en åtgärdsplan. Det resulterade bland annat i en informationskampanj till riktad till allmänheten och näringsidkare. Och dessutom 50 nydesignade papperskorgar som är svårare för råttorna att ta sig in i.

Det togs också fram ett åtgärdspaket som bland annat föreslår att staden ska anställa en råttsamordnare.

– Det krävs ett långsiktigt arbete och att många aktörer samarbetar, då behövs en person som håller i det arbetet, säger Gunilla Åkerström, enhetschef för stadsliv på park- och naturförvaltningen till tidningen.

Om det blir så är upp till politikerna att besluta. Rapporten läggs fram för kommunfullmäktige under hösten.

Publisert:

LÄS VIDARE