Sifo: "Andersson-effekt" för S – stödet ökar

Av:  TT

Socialdemokraterna kan ha finansminister Magdalena Andersson (S) att tacka för sitt ökade stöd, enligt en statsvetare. Arkivbild.
Socialdemokraterna kan ha finansminister Magdalena Andersson (S) att tacka för sitt ökade stöd, enligt en statsvetare. Arkivbild.

Socialdemokraterna verkar njuta av en ”Magdalena Andersson-effekt” och stödet för partiet har ökat enligt Sifo. Samtidigt backar stödet för Vänsterpartiet efter att ha få ett skjuts under regeringskrisen.

Socialdemokraterna har ökat med två procentenheter, enligt en Sifos väljarbarometer som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Partiet har sedan den senaste mätningen i augusti gått från 24,1 till 26,1 procent. Den visar även att stödet för partiet ökar bland kvinnliga väljare, skriver Svenska Dagbladet.

Varken Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, eller Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, tror att uppgången beror på att Stefan Löfven (S) meddelat att han lämnar partiledarposten, utan snarare på vem som ser ut att ta över.

– Det är en ”Magdalena Andersson-effekt”, en förväntansfull stämning och nytändning som kanske visar sig, säger Bennich-Björkman till SvD.

Vänsterpartiet har i sin tur minskat från 11,9 procent till 10,6 procent.

– Regeringskrisen har försvunnit bort litegrann från agendan och också den exponering som har varit på Vänsterpartiet och som gav positiva effekter, säger Toivo Sjörén.

Publisert: