Putins press: Får skriva två tal till segerparaden

Den ryska styrkorna kan vara kraftigt försvagade inom två veckor, enligt experter.

Segerdagen 9 maj rycker allt närmare – och Putin kan behöva förbereda två olika tal.

– Det är ett viktigt tal vi väntar på, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Samtidigt som Ryssland fortsätter sin offensiv i östra Ukraina har ett flertal mystiska attacker inträffat utanför landets gränser.

Explosioner har hörts i tre ryska regioner under onsdagsmorgonen och en brand har brutit ut i ett ammunitionslager i Belgorod.

Även i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien kommer rapporter om attacker. Säkerhetstjänstens kontor i Tiraspol ska ha beskjutits med granatgevär medan två radiomaster sprängts i byn Maiak.

Vladimir Putin under en påskmässa i Moskva den 24 april.
Vladimir Putin under en påskmässa i Moskva den 24 april.

Det lokala styret anklagar Ukraina för att ligga bakom angreppen – men enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi rör det sig om en attack under falsk flagg som beordrats av Kreml.

– Jag tror att det är iscensatt för att visa: ”titta vad ukrainarna gör, nu blir det här internationellt”, säger han och fortsätter.

– Det är också möjligt, även om det vore dyrt, att man utfört angrepp i Ryssland för att visa att det är det ryska folket som är offren. En märklig tolkning då de anfallit Ukraina, som i sin tur har rätt att försvara sig. Även inne i Ryssland.

”Oroande utveckling”

Paasikivi säger att händelserna bäddar för en möjlig upptrappning av kriget även om han bedömer det ryska hotet om ett tredje världskrig som osannolikt.

– Vi bör vara vaksamma, men jag tror inte att ryssarna tänker starta ett tredje världskrig. Däremot kan de använda retoriken för att kalla det ett krig, använda andra lagar och mobilisera civila för att gå in med större kraft i Ukraina, säger han.

– Det är en oroande utveckling.

De ryska reserverna har börjat tryta och överstelöjtnant Joakim Paasikivi bedömer att man bara har ett par veckor kvar av stora offensiva operationer. Krigsvetaren Oscar Jonsson är inne på samma linje i en intervju med Sveriges Radio.

– Då har de uttömt sina förråd. Logistiskt fungerar de inte särskilt bra nu heller, men då kommer deras anfallskraft att brytas. Vågskålen kommer väga över till Ukrainas fördel och med de vapen de fått från väst har de möjlighet gå på offensiv och ta tillbaka terräng, säger Paasikivi.

Två olika tal

Samtidigt kommer den ryska segerdagen 9 maj, där den tyska kapitulationen 1945 ska firas, allt närmare.

Vladimir Putin är i behov av framgångar – och enligt Paasikivi kan den ryska presidenten nu behöva börja fila på två olika tal till nationen.

– Det ena är ett segertal där han jämför med vinsten över Nazityskland och säger att man även besegrat ”nazisterna i Donbass” och befriat Donetsk och Luhansk. Att de nöjer sig med det.

– Det andra talet är ”titta, det är 40 nazistländer i västvärlden som stödjer dem och det är ett krig som pågår”. Då kan man använda andra lagar och mobilisera i Ukraina om tre till sex månader. Det är ett viktigt tal vi får vänta på till 9 maj.

Publisert:

LÄS VIDARE