Dödade kvinnor

Småbarnsmamma gjorde slut – misstänks ha huggits till döds

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 20-åriga kvinnan hade länge uppgett att hon var rädd för sin kontrollerande och våldsamme sambo.

Den aprilkväll då hon tog mod till sig och lämnade honom misstänks han ha knivhuggit henne till döds.

I bostaden befann sig parets tre veckor gamla bebis.

– Jag menar att mannens agerande var hänsynslöst, säger kammaråklagare Ronak Råbe.

Kvällen den 15 april i år larmades polisen till en bostad i Älta utanför Stockholm. Mannen som larmade var den nu åtalade 23-åringen. Han påstod att hans sambo, den 20-åriga kvinnan, hade huggit sig själv till döds.

Men skadorna på den nyblivna mamman fick polisen att ana att det var sambon som var gärningsmannen.

Den 20-åriga kvinnan hittades i parets sovrum. I bostaden fanns även parets nyfödda bebis, en pojke som bara tre veckor gammal vid tillfället.

I dag åtalades den 23-årige sambon misstänkt för att ha mördat sin flickvän.

Enligt åtalet högg han henne till döds med ett stort antal hugg i bland annat nacken. Sambon själv nekar till brott och står fast vid att hans sambo högg sig själv.

– Jag menar att mannens agerande var hänsynslöst. Kvinnan dog av ett stort antal stickskador som hon fick när han attackerade henne med kniven, säger kammaråklagare Ronak Råbe vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm.

Den 20-åriga kvinnan hittades död i sin bostad i Älta.

Förhållandet mellan de nyblivna föräldrarna ska ha varit mycket dåligt.

Den 20-åriga kvinnan hade enligt åtalet vid flera tillfällen uttryckt rädsla för sin sambo. För vårdpersonal berättade hon att hon var kontrollerad av honom och att han skulle förstöra hennes liv om hon lämnade honom.

En del i bevisningen är förhör med vänner till den mördade kvinnan och vad hon berättat om relationen med den 23-åriga sambon. Ett annat bevis är ett Snapchat-meddelande som mannen skrev till sin sambo på hösten innan mordet, där han hotade henne om hon någonsin skulle lämna honom.

Sambon ska själv, i samband med en läkarundersökning efter mordet, ha berättat att flickvännen gjort slut med honom strax innan dådet.

Att hon lämnade honom tros vara motivet till mordet.

– Det finns god teknisk bevisning i form av dna-spår, blodbildsanalys, skadebild och applikationsanalys av den misstänktes telefon. En brottsplatsundersökning är också gjord och det finns dessutom vittnen som är sakkunniga inom ortopedi och minnesforskning som kommer att höras i rätten, säger Ronak Råbe.

Förhållandet ska ha blivit ännu sämre efter att deras gemensamma son föddes. Den 23-årige mannen ska på BB ha uttryckt oro över att barnet skulle komma emellan dem, att han själv skulle bli bortglömd.

Inför personalen på BB, som sedan orosanmälde det han sagt, sa han att han ville lämna bort barnet trots att hans sambo inte ville det. Den 20-åriga kvinnan å sin sida ska ha varit mycket lycklig över att ha blivit mamma och visade god anknytning till barnet, men upplevde rädsla att lämna barnet ensam med sambon då hon trodde han skulle kunna bli våldsam.

Det var den 23-årige mannen som ringde 112 på mordnatten.

Han menade då att sambon knivhuggit sig själv, men skadorna hon hade kunde omöjligt vara självförvållade ansåg polisen på plats och sedan rättsläkaren.

– Personal på plats uppmärksammande snabbt antalet sårskador på kvinnan, säger Jennifer Ekblom, utredare vid polisens sektion för brott i nära relation vid polisområde Stockholm syd.

Även andra omständigheter på platsen gjorde att det fattades misstanke om mord.

– I vår fortsatta utredning har ett fokusområde varit att utreda huruvida målsägandens skador kunnat vara självförvållade eller inte. En viktig framgångsfaktor i utredningen har varit nära samarbete mellan engagerad personal i ärendet, såsom kriminaltekniker, utredare och it-forensiker.

Mordet på den 20-åriga kvinnan var ett av flera stycken kvinnomord i våras som skakade Sverige och som åter igen lyfte problemet med mäns våld mot kvinnor. Men sedan dess har kvinnor fortsatt att mördas av män de har eller har haft en relation med.

En vän till den 20-åriga mamman har tidigare berättat om saknaden efter kvinnan som hon menar var ödmjuk, snäll, omtyckt, vacker och en person som satte allas mående före sitt eget.

– Hon fick alltid alla att le, skina och må bra. Hon var den som kom in i ett dystert klassrum och gjorde så att alla sken upp och hittade en motivation. Hon var den som kunde säga torra skämt som egentligen inte var roliga, men när hon sa dom så blev det roligt.

Rättegången startar den 3 december.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vännen berättar om döda kvinnan i Älta

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Mord

Våldsbrott

Älta

Våldet mot kvinnor