Uppdaterade rekommendationer för vaccinerade

Nu gäller nya åtgärder om någon i hushållet smittas av corona.

Även vaccinerade ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19.

– I hushållet har man så nära kontakt under längre tid att vaccinet inte skyddar mot all smittspridning, säger Folkhälsomyndighetens Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten utfärdar nya förhållningsregler till den som bor med en person som har covid-19.

Det meddelar Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, på en presskonferens.

Enligt de nya rekommendationerna ska alla som delar hushåll med en person som är sjuk i covid-19 stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Dagarna räknas från första dagen som den som testat positivt provtog sig.

Förhållningsreglerna gäller även vaccinerade personer.

– Vi har nya regler kring vem som ska stanna hemma när någon i hushållet är smittad. Tidigare behövde vaccinerade inte stanna hemma då. Nu justerar vi det i vår vägledning, för att minska risken för smittspridning. Den som är vaccinerad behöver stanna hemma och också testa sig om man har hushållskontakt, säger Sara Byfors.

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten.

Rekommendationen gäller alla åldrar

Ny data visar att även vaccinerade ibland blir smittade genom de nära och långvariga kontakter som sker mellan personer i samma hushåll.

– Det är för att i hushållet har man så nära kontakt under längre tid att vaccinet inte skyddar mot all smittspridning, säger Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten poängterar dock att det är vanligare att den som är ovaccinerad smittas.

Rekommendationerna gäller alla oavsett ålder och oavsett om man har symtom eller inte. Om man har symtom rekommenderas man att testa direkt symtomen uppstår.

Den som inte har symtom ska testa sig fem dagar efter det att personen i hushållet som testat positivt tog sitt coronatest.

Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig. Däremot ska de stanna hemma.

Om man inte har symtom och fått ett negativt provsvar kan man gå tillbaka till sitt arbete eller skola sju dagar efter att personen i ens hushåll testat positivt.

Genrebild på en äldre kvinna som vaccineras.
Genrebild på en äldre kvinna som vaccineras.
Publisert:

LÄS VIDARE