Mejla

Lena Mellin

Det är dumt att ljuga, Strandhäll

Politikens första budord – säg som det är

NYHETER

Högst upp på listan med politikens tio budord står ”Du ska icke fara med osanning”.

Men det gjorde Annika Strandhäll när hon försäkrade att hon inte haft betalningsanmäkringar.

Det har hon.

Det är nästan alltid dumt att ljuga. Det gäller alla – även toppolitiker. Listan på dem som fällts av en lögn eller två kan göras lång.

Annika Strandhäll (S) är ingen nybörjare. Efter en facklig karriär blev hon minister i Stefan Löfvens första regering och satt kvar i fem år.

Då tog hon en time out i samband med makens tragiska bortgång.

När hon efter en tid återvände till politiken tog hon sin riksdagsplats i anspråk och har suttit där sedan dess. I tisdags utsågs hon till klimatminister, ansvarig för ett av Magdalena Anderssons fokusområden.

Annika Strandhäll är kort sagt inget blåbär. Det är man inte efter sju år i toppolitiken. Hon vet vilka regler som gäller. Hon vet hur det första budordet lyder.

 

Därför är det väldigt konstigt att hon i tisdags kväll i SVT hävdade att hon aldrig fått en betalningsanmärkning. Detta sedan Aftonbladet avslöjat att hon inte betalat två räkningar som Kronofogden nu var på sluttampen att driva in.

Hon har haft två, även om de är ett bra tag sedan.

Betalningsanmärkningarna fanns registrerade 2013 och den ena belöpte på drygt 15 000 kronor.

Själv blir jag nervös redan av en påminnelse om att jag inte betalt en faktura.

Men för att en betalning ska gå till kronofogden krävs ofta flera påminnelser och flera brev från inkassofirmor.

Strandhäll sa i SVT att hon aldrig haft några betalningsanmärkningar. Hon sade också att hon var mån om att sköta sin ekonomi.

När betalningsanmärkningarna uppdagades, liksom att sammanlagt nio fakturor gått till Kronofogden ändrade hon sig. Då sade hon att hennes framlidne make hade skött även hennes ekonomi medan hon koncentrerat sig på sitt jobb.

Oavsett vilket så är det aldrig bra att säga saker som inte stämmer. Det undergräver förtroendet, i det här fallet klimatministerns.

Under sina första timmar i ämbetet sade hon att hon kommer att lägga ett förslag på riksdagens bord i den infekterade frågan om slutförvaret av kärnkraftsavfallet senast på Luciadagen. Kan man lita på den tidtabellen? Kanske inte.

 

Politik är en förtroendebransch och ju mer lättkollad en uppgift är desto viktigare är det att Annika Strandhäll och andra toppolitiker säger som det är. Inte kläcker ur sig vad som helst.

För en vanlig människa ter det sig osannolikt att man inte kommer ihåg att man har flera betalningsanmärkningar. Men klimatministern säger att hon inte gör det. Det är svårt att tro på.

Ett gott råd, Strandhäll. Glöm inte politikens första budord nästan gång du hamnar i blåsväder. Det gör allting jobbigare.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Strandhäll har haft fler skulder hos Kronofogden

ÄMNEN I ARTIKELN

Anderssons S-regering

Lena Mellin

Annika Strandhäll

Regeringen

Politik