Nyheter

Supersnabb liten planet upptäckt

Av: 

TT

Den nya planeten har vissa likheter med Merkurius, som på den här bilden syns som den svarta cirkeln nära solen.
Den nya planeten har vissa likheter med Merkurius, som på den här bilden syns som den svarta cirkeln nära solen.

NYHETER

En liten, kvick planet som är tung som järn har upptäckts av forskare.

Omkring 30 ljusår bort susar GJ 367 b superfort runt sin stjärna. På mindre än åtta timmar har den gjort ett varv runt den röda dvärgen, vilket enligt forskarna gör den till den snabbaste planeten som man har kunnat göra en precis mätning på, rapporterar australiska ABC.

– Det är som en järnbollsplanet som åker runt där ute, säger forskaren Kristine Lam vid Tysklands rymdmyndighet DLR till ABC.

Att omloppsbanan är så snabb har gjort planeten svårupptäckt. Satelliten Tess såg de första tecknen 2019, då man upptäckte att ljuset runt stjärnan fladdrade till.

För att bekräfta att det verkligen var en planet som passerade stjärnan som orsakade ljusfladdret krävdes rigorösa tester.

Forskarna använde planetjägarverktyget Harps, som är fäst vid ett teleskop i Chile, för att ta reda på planetens massa genom att mäta hur stjärnan vobblade fram och tillbaka.

– Den här upptäckten banar väg för framtida exoplanetsforskare att upptäcka mindre och mindre planeter, förhoppningsvis som något i vårt solsystem, eller någonting helt annorlunda, säger Lam till ABC.

En särskilt trevlig planet att besöka verkar GJ 367 b inte vara. Eftersom den är så nära sin stjärna är sidan som är vänd mot stjärnan omkring 1 500 grader varm, och all atmosfär bör därför ha försvunnit. Den är stor som Mars, men påminner i övrigt mer om Merkurius.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: