Högerpartiernas utspel: Överens om pensionerna

I en debattartikel i Dagens nyheter föreslår högerpartierna skattesänkningar för pensionärer, höjd garantipension samt höjt bostadstillägg.
I en debattartikel i Dagens nyheter föreslår högerpartierna skattesänkningar för pensionärer, höjd garantipension samt höjt bostadstillägg.

M, SD, KD och L är överens om flera förslag för att stärka pensionerna, det skriver de på DN Debatt.

Högerpartierna föreslår skattesänkningar för pensionärer, höjd garantipension samt höjt bostadstillägg.

Partiledarna för M, SD, KD och L presenterar ett gemensamt förslag på nya pensionsreformer på DN Debatt.

Det gäller skattesänkningar för pensionärer, höjd garantipension samt höjt bostadstillägg. Kostnaden för reformpaketet beräknas till 14,4 miljarder kronor.

De skriver att de vill höja garantipensionen med 600 kronor per månad för alla med en allmän pension under 14 000 kronor per månad. de vill också höja konsumentstödet i bostadstillägget. Detta är utöver höjningen på 200 kronor som kommer att genomföras i augusti.

Sänkt skatt för alla

Enligt förslaget ska pensionerna sänkas för alla Sveriges 2,3 miljoner pensionärer. De med en total pensionsinkomst på över 14 000 kronor per månad ska skatten sänkas med 200 kronor per månad.

Pensionärer med garantipension ska kunna få upp till 1000 kronor mer i plånboken, skriver partiledarna.

”Inför en gas”

I dagens pensionssystem finns en så kallad ”broms”. Vilket innebär att mindre pengar betalas ut vid kraftig ekonomisk nedgång i Sverige. Oppositionen vill nu komplettera bromsen med en “gas”. Det vill säga en höjning av utbetalningar när Sveriges ekonomi är god.

I debattartikeln skriver partiledarna att en sådan gas ”bör införas så fort som möjligt”.

Nej till regeringens förslag

Högerpartierna säger gemensamt nej till regeringens och Vänsterpartiets garantitillägg.

”Socialdemokraternas och Vänsterpartiets illa utformade ”garantitillägg” minskar tvärtom kopplingen mellan arbete och pension och leder i vissa fall till att pensionen faktiskt blir lägre om man arbetar ytterligare ett år.”, skriver de.

Förslaget presenteras ett par timmar innan den stora partiledardebatten i SVT:s Agenda som sänds klockan 20.00. Aftonbladet kommer att rapportera direkt från debatten.

Publisert:

LÄS VIDARE